Lapsiasiavaltuutettu: "Hallituksen toimet vaarantavat koululaisten turvallisuutta" – opetusministeri kiistää

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää hallituksen päätöksiä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi haitallisina koululaisille. Opetusministeri on eri mieltä.

  • LKS 20151009 - LKS 20150609 - LKS 20150510 Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila lapsiasiavaltuutetun vuosikirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä 27. maaliskuuta 2015. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

    ()

Tuomas Kurttila toteaa, että hallitus on muuttamassa peruskoulujen ja lukioiden järjestyssäännöt vapaaehtoisiksi, poistamassa velvollisuuden laatia suunnitelma lasten suojaamiseksi peruskoulussa, lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä helpottamassa lapsen koulusta erottamista.

– Suomessa koulukiusaaminen on vakava ilmiö ja ongelma. Kouluterveyskyselyjen mukaan enemmistö yläkouluikäisistä lapsista kokee, etteivät koulun aikuiset puutu kiusaamiseen. Suomessa lasten kokema koulutyytyväisyys on kansainvälisesti arvioituna heikkoa. Hallituksen toimet vaarantavat lasten arkiturvallisuutta ja vähentävät suunnitelmallisuutta koulukiusaamiseen puuttumisessa, Kurttila sanoo tiedotteessaan.

Lapsiasiavaltuutettu vaatii, että hallitus julkistaa peruskouluja ja toisen asteen oppilaitoksia koskevien velvoitteiden muuttamista koskevan valmistelumateriaalin.

– Onko hallitus arvioinut linjausten vaikutuksia lapsiin? Onko asiasta keskusteltu lasten ja nuorten, huoltajien tai kasvatuksen ammattilaisten kanssa? Onko linjauksilla minkäänlaista tieteellistä perustaa? Hallitus leikkii lasten turvallisuudella ja opettajien jaksamisella, Kurttila sättii.

Opetusministeri: Lapsiasiavaltuutetun huoli on aiheeton

Hallitus kertoi keskiviikkona suunnitelmista kuntien tehtävien vähentämiseksi. Osana hallinnon ja byrokratian purkamista joidenkin koulumaailman suunnitelmien ja sääntöjen laatimisvelvoitteesta luovuttaisiin. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mielestä suunta on oikea.

– Lisäksi päällekkäisiä velvoitteita vähennetään, mutta oppilaitosten pitää jatkossakin laatia suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä osana opiskeluhuoltosuunnitelmaa, opetusministeri huomauttaa.

– Oppilaitosten ja opettajien tehtäväksi on vuosien varrella kasattu paljon hallinnollisia, osin myös päällekkäisiä tehtäviä ja suunnitelmien laatimista. Opettajat ovat esittäneet huolen, että kaikki tämä paperityöhön käytettävä aika on pois ajasta oppilaiden kanssa, muistuttaa Grahn-Laasonen.

Hänen mukaansa koulukiusaamisen ja syrjäytymisen torjumisesta, koulurauhasta, tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuudesta ei tingitä pisaraakaan.

– Nämä tavoitteet ovat entistäkin vahvemmin sisällä syksyllä voimaan tulevissa uusissa opetussuunnitelmissa, ja niiden noudattaminen on kouluille velvoittavaa jatkossakin, jatkaa Grahn-Laasonen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.