Verkkouutiset

TS: Turun kohusairaalassa rauhoittavia katosi ja hoitajat nukkuivat työssä – näin he kertovat itse

Väärinkäytöksistä epäillyllä osastolla oli yleistä nukkua jopa täydet unet yövuoron aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun psykiatrisen sairaalan eli Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian osaston G1 väärinkäytökset ja vanhusten kaltoin kohtelu ovat johtaneet vastuiden selvityksiin. Syksyllä 2013 kymmenen osaston työntekijää sai huomautuksen tai varoituksen, mutta ketään ei irtisanottu.

Turun Sanomat on aiemmin kertonut, että potilaita lääkittiin tiedottomaksi, pakkoeristettiin laittomasti, pahoinpideltiin ja nöyryytettiin. Torstain TS kertoo sisäisen tarkastuksen raportista, jonka mukaan töissä nukkuminen osastolla oli yleistä.

Osastolla havaittiin kesällä 2013 rauhoittavien lääkkeiden hävikkiä. Useita kymmeniä Temesta- ja Tenox-lääkkeitä katosi osastolta.

Henkilökunnan kuulemisessa ilmeni pahoinpitelyepäilyjä, korvakouraista kohtelua, lääkehoidon puutteita ja nukkumista yövuoroissa. Yhtä lukuun ottamatta epäillyt kielsivät väärinkäytökset.

Valviran mukaan työssä nukkuminen on yksiselitteisesti kielletty. TS kertoo sisäisen tarkastuksen raporttiin kirjatuista hoitajien lausunnoista, jotka koskivat nukkumista osaston yövuoroilla:

”Yövuorossa nukutaan. Vanhemmat hoitajat ohjeistavat, että näin voi tehdä”.

”Itse ei nuku. Osa nukkuu (mieshoitajat), heräilevät välillä tai pyytävät herättämään, jos jotain sattuu. Välillä yksin vastuussa, osa hoitajista tulee oma-aloitteisesti apuun”.

”Mielisairaanhoitaja XX nukkuu yövuorossa. Ei ole tullut avuksi potilastilanteissa. Menee nukkumaan noin kello 23 ja palaa kansliaan aamulla kello 6.

”Osa nukkuu, vakituiset mieshoitajat nukkuvat silloin kun on rauhallista. Sijaiset eivät nuku”.

”Hoitajat eivät ole hereillä yövuorossa. Miehet nukkuvat. …Ohjeistus oli heti, että ’mennään päätyihin’. Valot laitettiin pois. Päädyssä tyynyn alla peiton alla sängyssä nukutaan, koska naiset hoitavat yövuoron. On ohjeistettu, että tule herättämään, jos tarvitaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)