TS: Turun kohusairaalassa rauhoittavia katosi ja hoitajat nukkuivat työssä - näin he kertovat itse

Väärinkäytöksistä epäillyllä osastolla oli yleistä nukkua jopa täydet unet yövuoron aikana.

  • LKS 20160218 Turun Kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian osasto 18. helmikuuta 2016 Turussa. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala aloittaa selvityksen epäillyistä väärinkäytöksistä Turun kaupunginsairaalan psykiatrisilla suljetuilla osastoilla. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

    Turussa selvitetään väärinkäytöksiä kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian osastolla.

    ()

Turun psykiatrisen sairaalan eli Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian osaston G1 väärinkäytökset ja vanhusten kaltoin kohtelu ovat johtaneet vastuiden selvityksiin. Syksyllä 2013 kymmenen osaston työntekijää sai huomautuksen tai varoituksen, mutta ketään ei irtisanottu.

Turun Sanomat on aiemmin kertonut, että potilaita lääkittiin tiedottomaksi, pakkoeristettiin laittomasti, pahoinpideltiin ja nöyryytettiin. Torstain TS kertoo sisäisen tarkastuksen raportista, jonka mukaan töissä nukkuminen osastolla oli yleistä.

Osastolla havaittiin kesällä 2013 rauhoittavien lääkkeiden hävikkiä. Useita kymmeniä Temesta- ja Tenox-lääkkeitä katosi osastolta.

Henkilökunnan kuulemisessa ilmeni pahoinpitelyepäilyjä, korvakouraista kohtelua, lääkehoidon puutteita ja nukkumista yövuoroissa. Yhtä lukuun ottamatta epäillyt kielsivät väärinkäytökset.

Valviran mukaan työssä nukkuminen on yksiselitteisesti kielletty. TS kertoo sisäisen tarkastuksen raporttiin kirjatuista hoitajien lausunnoista, jotka koskivat nukkumista osaston yövuoroilla:

"Yövuorossa nukutaan. Vanhemmat hoitajat ohjeistavat, että näin voi tehdä".

"Itse ei nuku. Osa nukkuu (mieshoitajat), heräilevät välillä tai pyytävät herättämään, jos jotain sattuu. Välillä yksin vastuussa, osa hoitajista tulee oma-aloitteisesti apuun".

"Mielisairaanhoitaja XX nukkuu yövuorossa. Ei ole tullut avuksi potilastilanteissa. Menee nukkumaan noin kello 23 ja palaa kansliaan aamulla kello 6.

"Osa nukkuu, vakituiset mieshoitajat nukkuvat silloin kun on rauhallista. Sijaiset eivät nuku".

"Hoitajat eivät ole hereillä yövuorossa. Miehet nukkuvat. ...Ohjeistus oli heti, että 'mennään päätyihin'. Valot laitettiin pois. Päädyssä tyynyn alla peiton alla sängyssä nukutaan, koska naiset hoitavat yövuoron. On ohjeistettu, että tule herättämään, jos tarvitaan".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.