Verkkouutiset

Keskustalaisilta rankkoja kuntasyytöksiä – ”kaikkea pitää tietysti kuulla”

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehulan synkeät kuntapuheet värittivät eduskunnan iltaistuntoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta käsitteli myöhään torstai-iltana kuntarakennelakia. Värikkäästä vuoropuhelusta tuli keskustan ja kokoomuksen välinen, katkeriakin puheenvuoroja käsittänyt ottelu.

Keskustelussa entinen sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) tuntui kuin kiehuvan sisäisestä suuttumuksesta. Hänen mukaansa vaalikausi tulee jäämään historiaan siinä, että ”kuntakenttä on saatu sekaisin ja kunta-valtio -suhteessa on luottamus jos ei ihan pakkasella niin ainakin nollassa”.

Juha Rehula toivoi, että ”voi, kunpa te, arvoisat kokoomuslaiset, olisitte kuunnelleet aidosti sitä viestiä, jota teille on yritetty kertoa”.

Hitaalla puheenparrella Rehula syytti kuntaministeri Paula Risikkoa (kok.) valehtelusta eduskunnan sallimalla sanankäyttötavalla:

– Vain siksi, että eduskunnassa vältetään tiettyjen sanojen käyttöä, en käytä kyseisiä sanoja, mutta, arvoisa ministeri, te puhuitte äsken vähintäänkin muunneltua totuutta, Juha Rehula sanoi.

– Ymmärrän, että kun te ministeri menette oman puolueenne tilaisuuteen, niin nämä puheet, mitä te äsken tuolta pöntöstä päästitte tulemaan, saattavat mennä siellä läpi. Mutta vähintäänkin sitä muunneltua totuutta tuli sanottua äsken täällä.

Kokoomuksen Sanna Lauslahti totesi, että ”on kummallista, että meidän entinen kuntapuolueemme (keskusta) kritisoi tätä hanketta. Jollain tavalla tulee sellainen olo, että keskusta ratsastaa kaksilla rattailla. He puhuvat kovin kauniisti kunnista, mutta samaan aikaan he ajavat kaikkia toimintoja maakuntiin. Voi kysyä, että mikä kuntapuolue keskusta enää on, mikä lähipalvelupuolue keskusta enää on”.

Kaivausten puolelle

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen muisteli, miten koko prosessi lähti liikkeelle keskustan kuntaministeri Hannes Mannisen aikana.

– Täytyy sanoa jälkikäteen, että kun katson oman kotiseutuni asioita, Manninen oli oikeassa ja minä olin väärässä. Nyt meillä on siellä jo erittäin iso kuntayhtymä, joka toimii erittäin hyvin, Arto Satonen sanoi.

Yhä synkempi Juha Rehula totesi, ettei hänelle riitä puheenvuoroon kaksi minuuttia, kun ”kuntakeskustelusta pyörähdettiinkin yks kaks arkeologisten kaivausten puolelle”.

– Muistellaan vaan, arvoisa toistaiseksi suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja, menneitä, Juha Rehula sanoi Arto Satoselle.

Rehulan mukaan perinne on uudistaa yhdessä. Hän pyysi kertomaan ääneen, miksi tämä romutettiin vaalikauden alussa.

– Pakko on sanoa, että totuus ei ainakaan kovin kaukana ole siitä, että puolue joka on tänä iltana tässä keskustelussa puhunut vahvojen peruskuntien puolesta, on se porukka joka tämän historiallisen perinteen romutti, Rehula totesi kokoomuksesta.

Hän sanoi odottavansa, että kaikki puolueet sitoutuvat asiaan.

– Oli jokseenkin lähellä pöyristyttävää se väite, joka tuli tässä keskustelussa noin puoli tuntia sitten. Keskusta on varmuudella sitoutunut sosiaali- ja terveydenhuollon edistämiseen, tämän uudistuksen eteenpäin vientiin. Kysyn ja kuulisin mielelläni todistuksen, että kaikki muutkin olisivat.

– Jos harrastaisin sitä samaa kuullun ja luetun ja luullun väärin ymmärtämistä, mitä täällä on tahallisesti tänä iltana tehty, niin vähintä olisi se että kerrottaisiin että eteneekö tämä hiihto vai ei, Rehula sanoi ääni sappea täynnä.

”Joitain seurauksia”

Kuntaministeri Paula Risikkoa Juha Rehula syytti vielä ristiriidasta puheenvuoronsa ja lakiesityksen välillä.

– Kai sen sitten joku tietää. Viimeistään valiokuntahan tämän joutuu pähkäilemään, Rehula lopetti kitkerästi.

Keskustan Timo V. Korhonen totesi, että ”tämänkin keskustelun nojalta on kyllä valitettavasti syytä vähän (vetää) sitä johtopäätöstä, että kokoomus ei tässä kunta-asiassa halua yhteistyötä Suomen keskustan kanssa. Sillä voi olla joitain seurauksia”.

– Ei pidä paikkaansa, kokoomuksen Heikki Autto huusi.

Kokoomuksen Timo Heinonen syytti omia sanomisiaan vääristellyn ”keskustan takarivistä”.

– Varsinkin tuolla keskustan takarivissä valta, jota kansa ei vielä ole edes antanut, tuntuu nousseen osalla kansanedustajia päähän. Pahaa pelkään, että mahdollinen keskustan vaalivoittokaan ei ensikaudella kunnille lisää rahaa tuo, vaikka he täällä tänään niin ovat antaneet ymmärtääkin. Ja, jos se tuo ne miljardit, mitä täällä on luvattu, niin jopa itse toivon, että sellainen puolue valtaan nousisi. Mutta olen vakuuttunut, että valitettavasti tällä maalla ja näillä kunnilla ei vielä ensi kaudellakaan niitä miljardeja ole jaettavaksi, Timo Heinonen sanoi.

Loppupuheenvuorossaan kuntaministeri Paula Risikko julistautui peruskuntien kannattajaksi ja kuntayhtymien välttäjäksi. Hän totesi vielä erityisesti, että kysymys ei ole pakkoliitoksista.

– Kysymys on laista ja lakimuutoksesta, jolla varmistetaan se, että ne selvitysavustukset voidaan hyödyntää määrättyyn päivään mennessä.

– Olin hieman hämmästynyt siitä, että täällä pillastuttiin niin kerta kaikkiaan siitä, että kuntaministeri on käynnistänyt keskustelun tulevaisuuden kunnasta. Se oli minulle tosi hämmästyttävä asia tämän illan keskustelusta, mutta kaikkea sitä pitää tietysti kuulla, Risikko totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)