Verkkouutiset

Kuntaliitto toivoo kunnille lisätukea kotouttamiseen ja pitkäaikaistyöttömien aktivointiin

Kuntaliitto on huolissaan kuntien taloutta uhkaavista uusista paineista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuntaliitto tiedotti torstaina toiveistaan hallituksen tulevalle budjettiriihelle. Tuoreimpien ennusteiden mukaan kunnat ovat näillä näkymin saavuttamassa hallituksen kuntataloudelle asettaman rahoitusasematavoitteen. Tulevaisuuden näkymät ovat kunnille kuitenkin haastavat, sillä tulopohjaan ja kustannuskehitykseen kohdistuu useita paineita ja lisävelka tulee olemaan välttämätön.

Kuntaliitto toivoo valtiolta riittäviä edellytyksiä työllisyys- ja kotouttamishaasteiden ratkaisemiseen. Yksi suurimmista esteistä kuntasijoitussopimusten tekoon ELY-keskusten kanssa on Kuntaliiton mukaan kunnille maksettavat riittämättömät laskennalliset korvaukset. Kuntaliiton mukaan kiintiöpakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta kunnille maksettaviin laskennallisiin korvauksiin tulee kohdistaa määrällinen korotus asteittain.

Myös kuntien vastuulla oleva pitkäaikaistyöttömien aktivointi rasittaa kuntien taloutta. Liitto tukee käynnisteillä olevia työllisyyskokeiluja ja toivoo, että laajat kokeilut mahdollistavat lakimuutokset saadaan voimaan heti vuoden alusta. Vuoden 2017 alusta käynnistävissä alueellisissa kokeiluissa on syytä Kuntaliiton mukaan kokeilla esimerkiksi työmarkkinatuen käyttöä aktiivitoimiin.

Kuntaliitto vaatii myös budjettiriihessä varmistettavan, että kilpailukykysopimus ei heikennä kuntatalouden tasapainoa, jotta paine veronkorotuksiin ja palveluleikkauksiin ei kasva. Kilpailukykysopimus ei Kuntaliiton mukaan saa asettaa yksittäisiä kuntia kohtuuttomaan asemaan.

Ammattikoulutuksen leikkaukset ja valtionosuuksien vähennykset uhkaavat Kuntaliiton mukaan kuntien taloutta. Myös mahdolliset päivähoidon asiakasmaksujen kevennykset heikentäisivät kuntataloutta Kuntaliiton mukaan merkittävästi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)