Kuluttajaliitto: Caruna kulkee kohti Suomen ensimmäistä ryhmäkannetta

Kuluttajaliitto vaatii poliittisia päättäjiä ja kuluttaja-asiamiestä varmistamaan, että sähkön siirtohintojen kertakorotukset eivät karkaa käsistä.

  • LKS 20160209 LKS 20160202 Työ- ja elinkeinoministeriön TEM:n mukaan sähkönsiirtoyhtiö Carunan kertakorotusta voi pitää poikkeuksellisena. Sähkönsiirtoyhtiö Carunan pääkonttori Espoon Leppävaarassa tiistaina 2. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Kuluttajaliiton mukaan Carunan hinnankorotuksien ajankohta vaikuttaa taktikoidulta.

    ()

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnankorotusten myötä Kuluttajaliitolle on tullut poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja, joissa kuluttajat kertovat tuohtuneina jopa yli 50 prosentin suuruisista kertakorotuksista sähkön siirtohintoihinsa.

Kuluttajaliiton mukaan hinnankorotuksien ajankohta vaikuttaakin taktikoidulta.

– Hinnankorotusten ajankohta ei liene sattumaa, sillä nykyisen lain mukaan Energiavirastolla on seuraava mahdollisuus arvioida yhtiöiden toimintaa vasta vuonna 2020, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling huomauttaa.

Hän toteaa, että normaalit markkinamekanismit eivät toimi tilanteessa, jossa yhdellä sähköyhtiöllä on toiminta-alueellaan määräävä markkina-asema sähkön siirrossa. Näin ollen kuluttajalle ei jää mahdollisuutta vaikuttaa hankkimansa tuotteen hintaan kilpailuttamisen kautta ja kuluttajan aseman turvaaminen sääntelyllä on perusteltua.

Kuluttajaliiton mukaan olisi tarkoituksenmukaista, että Energiavirastolle säädettäisiin lakiin perustuva oikeus puuttua sähköyhtiön hinnoitteluun kertakorotuksen ylittäessä ennalta määritetyn rajan, esimerkiksi kymmenen prosenttia.

– Eduskunnan tulee lakia muuttamalla varmistaa, että viranomaisilla on mahdollisuus puuttua kohtuuttomiin hinnankorotuksiin, Beurling vaatii.

Nyt ilmoitettuihin hinnankorotuksiin on mahdollista puuttua kuluttaja-asiamiehen ryhmävalituksella Kuluttajariitalautakuntaan ja sittemmin kuluttaja-asiamiehen vireille saattamalla ryhmäkanteella.

Kuluttajaliitto pitääkin mahdollisena, että Caruna kulkee kohti Suomen ensimmäistä ryhmäkannetta, mikäli yhtiön ja kuluttaja-asiamiehen välisissä neuvotteluissa ei saavuteta tuloksia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.