Verkkouutiset

Sampo Terho valittiin kulttuuri- ja eurooppaministeriksi, vastaehdokas torpattiin sääntötulkinnalla

Eduskuntaryhmä ei päässyt äänestämään ministerinimestä, vaan päätöksen teki puoluehallitus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on valittu perussuomalaisten ehdokkaaksi kulttuuri- ja eurooppaministeriksi.

Terho lähetti kulttuuriväelle ja koko Suomen kansalle terveiset.

– Haluan viedä suomalaista kulttuuria eteenpäin. Otetaan sellainen yhteinen ennakkoluulojen ylittämisen vuosi tästä juhlavuodesta, Terho sanoi viitaten epäilyksiin, jota perussuomalaisen kulttuuriministerin valintaan on kohdistettu.

Eurooppaministerinä Terho sanoi ajavansa tiukasti Suomen kansallista etua. Ministerinä hän sanoi noudattavansa hallitusohjelmaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi, että valinnasta päätti puoluehallitus. Eduskuntaryhmä keskusteli valinnasta, mutta ei äänestänyt siitä. Soinin mukaan puoluehallituksen päätös oli yksimielinen.

Soini kertoi, että puoluehallitukselle ilmoittautui yksi toinen ehdokas ministeriksi. Hän oli tiettävästi kansanedustaja Kari Kulmala (ps.).

Soini eikä Terho suostunut kommentoimaan eduskuntaryhmän keskustelun kulkua tai kansanedustaja Mika Niikon (ps.) ministeriehdokkuutta.

– Julkisuudessa voi olla ehdokkaita, Soini tokaisi.

Saapuessaan eduskuntaryhmän kokoukseen Soini totesi, ettei ministerinimistä ole koskaan äänestetty perussuomalaisissa.

Niikolla olisi ollut ”riittävästi” tukea ministeriksi

Niikko ilmoitti etukäteen julkisuudessa asettuvansa ehdolle kulttuuri- ja eurooppaministeriksi.

Eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Niikko kertoi, että eduskuntaryhmä oli keskustellut yli tunnin säännöistä.

Puolueen säännöissä ei mainita mitään ministerivalinnoista. Eduskuntaryhmän säännöissä sen sijaan todetaan, että valtioneuvoston jäsenet nimetään eduskuntaryhmän, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen yhteisessä kokouksessa, jossa jokaisella on yksi henkilökohtainen ääni.

Niikon mukaan eduskuntaryhmä tulkitsi tänään, että sen säännöt kieltävät päättämisen ministereistä.

– Eduskuntaryhmän sääntöjen tulkittiin menevän yli puolueen sääntöjen. Sen takia tästä asiasta ei äänestetty, Niikko sanoi.

Niikon mielestä ministerivalinnoista pitäisi päättää eduskuntaryhmässä.

Niikon mukaan hänellä olisi ollut ”riittävästi” tukea kulttuuri- ja eurooppaministeriksi. Sääntötulkinnan vuoksi ministeristä ei kuitenkaan äänestetty, vaan puoluehallitus päätti yksin ministerivalinnasta.

Lindström uhkasi jättää ministerin tehtävät

Soinin mukaan eduskuntaryhmässä oli keskusteltu oikeusministerin salkun vaihtamisesta kulttuuriministerin salkkuun.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoi, että hän oli ilmoittanut luopuvansa ministerin salkusta, jos jotain järjestelyjä työtaakan suhteen ei tehdä. Lindström sanoi, että kun toivomus oli lähtöisin perussuomalaisilta itseltään, heidän oli hankala asettaa ehtoja.

Kokoomus suostui vaihtamaan kulttuuriministerin salkun oikeusministerin salkkuun.

Lindström kertoi liikuttuneensa tuesta, jonka hän sai eduskuntaryhmältä jatkaakseen työministerin tehtävässä. Hän sanoi, että hänen terveydentilansa on nyt parempi kuin alkuvuodesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää uudet ministerit ensi viikon perjantaina 5. toukokuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)