Alkoholin vaikutuksien tutkimisesta kiinnostuneita tieteilijöitä yhteen kokoavan epävirallisen AHRG-tutkijaryhmän mukaan krapulan taustalla on yllättävä syy.
Krapula seuraa aina liiallista alkoholinkäyttöä. Sen varsinaisesta syystä on kuitenkin kinattu iät ja ajat.
Jotkut tarjoavat selitykseksi nestehukkaa ja siitä seuraavia ongelmia, kuten kehon suolatasapainon järkkymistä. Toiset taas syyttävät alkoholin hajoamistuotetta eli myrkyllistä asetaldehydiä. Krapulan syynä on jopa pidetty alkoholin aiheuttamaa verensokerin laskemista.
Tutkijoiden mukaan teoriat ovat näppäriä ja niillä kaikilla on totuuspohjaa. Ne eivät kuitenkaan ole varsinainen selitys krapulaan kuuluvien fyysisten oireiden takana.
AHRG uskookin krapulan olevan tulehdusreaktio.
Tutkijat viittaavat korealaiseen tutkimukseen, jossa krapulaisten ihmisten veressä havaittiin kohonneita sytokiinitasoja.
Sytokiinit toimivat immuunijärjestelmän välittäjäaineina. Niiden antaminen terveelle ihmiselle aiheuttaa pian krapulaa muistuttavia oireita kuten pahoinvointia, vatsavaivoja, päänsärkyä, vilunväristyksiä ja väsymystä.