AL: Suomi varautuu itärajan laajaan pettämiseen - "tähän liittyy laajentumisen riski"

Prikaatikenraalin mukaan he arvioivat, voiko laiton maahantulo laajentua myös maastorajoille.

  • LKS 20160124 Sallan rajanylityspaikka 23. tammikuuta 2016. ... Border zone sign in Finnish-Russian border in Salla, Northern Finland on January 23, 2016. The number of people, so far from some 30 different countries, who cross the Finnish Lapland's border with Russia to apply for asylum in Finland is expected to shoot up in 2016. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Prikaatikenraalin mukaan rajavartiolaitoksen voimavarat itärajalla ovat "äkkiä luetut".

    ()

Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston päällikkö prikaatikenraali Pasi Kostamovaara toteaa Aamulehdessä Lännen Median haastattelussa, että viranomaiset valmistautuvat Venäjän maarajan laajaan repeämiseen.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Venäjältä pyrkisi hallitsemattomasti paljon maahantulijoita 1 340 kilometriä pitkän maarajan leveydeltä.

"Tällä hetkellä laitonta maahantuloa tulee pohjoisten rajanylityspaikkojen kautta, mikä sinänsä on rajavartiotaktisesti aika helppoa hallita, mutta tietenkin arvioimme, voiko ilmiö laajentua ja voiko se laajentua myös maastorajoille", Kostamovaara sanoo.

Prikaatikenraali arvioi tilanteen "hyvin haastavaksi". Hänen mukaansa rajavartiolaitos tarvitsee voimavaroja tilanteen hallitsemiseksi, jos tilanne muuttuu.

"Tällä hetkellä maahantulovolyymi ei ole järkyttävän suuri, mutta tähän liittyy laajentumisen riski. Silloin meidän pitkä itärajamme on portti, josta tulijoita mahtuu tulemaan, jos painetta on", prikaatikenraali toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.