Verkkouutiset

Caruna-kohu: Näin omistajaohjausministeri Heidi Hautalalta tivattiin sähköverkoista jo 2013

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola vaati Heidi Hautalaa puuttumaan Fortumin sähköverkkokauppa-aikeisiin jo vuonna 2013.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Näin vastuutin @HeidiHautala’a Fortumin sähköverkkotoiminnan myyntiaikeista 3 vuotta sitten”, Eija-Riitta Korhola tviittaa.

Kokoomuksen europarlamentaarikkona tuolloin toiminut Korhola on jakanut tviitissään bloginsa vuoden 2013 helmikuulta. Siinä hän vaatii omistajaohjauksesta silloin vastannutta ministeriä Heidi Hautalaa (vihr.) ryhtymään toimiin, että strategisesti tärkeä sähköverkko-omistus pysyy suomalaisissa käsissä.

”Minut yllätti uutinen Fortumin kaavailuista myydä sähkönsiirtoliiketoimintonsa pois. Sinänsä ymmärrän, että Fortumin kaltainen yritys haluaa keskittyä ydinosaamisalueeseensa, sähköntuotantoon ja myyntiin. Sellaisesta saakin toki paremman liikevoiton, sillä sähkönsiirto on lailla säädeltyä liiketoimintaa, jonka tarkoitus ei ole tuottaa suuria voittoja vaan palvella yhteiskuntaa kustannustehokkaasti. Mutta yllätyin siitä, että uutisessa puhuttiin mahdollisuudesta myydä toiminta ulkomaiseen omistukseen”, Korhola totesi.

Fortumin verkot myytiin sittemmin Carunalle. Yhtiö on joutunut kovan hinnankorotuskohun keskelle ilmoitettuaan noin 27 prosentin korotuksista sähkön siirtohintoihin.

”Tällaisen myynnin ei pitäisi olla Suomessa mikään läpihuutojuttu. Kysymys on periaatteellisesta huoltovarmuudesta: siirtoverkot ovat kansallisen turvallisuuden kannalta strategisia. Onko viisasta politiikkaa antaa ne vieraiden käsiin”, Korhola kysyi kirjoituksessaan.

Hänen mielestään valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Heidi Hautalan ”pitäisi nyt painostaa homma kotiin”.

Ratkaisuksi Eija-Riitta Korhola ehdotti kotimaista yhtiötä, joka omistaisi siirtoverkon.

”Uuden siirtoverkkoyhtiön voisi perustaa vaikkapa itse Fortum. Lisää omaa pääomaa kerätään osakemerkinnällä, johon voivat osallistua niin eläkeyhtiöt kuin tavalliset suomalaiset”, hän totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)