Caruna-kohu: Näin omistajaohjausministeri Heidi Hautalalta tivattiin sähköverkoista jo 2013

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola vaati Heidi Hautalaa puuttumaan Fortumin sähköverkkokauppa-aikeisiin jo vuonna 2013.

 • LKS 20150115 Sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähköverkkoa Espoossa 3. heinäkuuta 2014. LEHTIKUVA Jussi Nukari

  Carunan sähköverkkoa Espoossa.

  ()
 • LKS 20130111 - Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola Europarlamentin pressikahveilla Helsingissä 11. tammikuuta 2013. LEHTIKUVA Kimmo Mäntylä

  Eija-Riitta Korhola.

  ()
 • LKS 20150419 - Vihreiden Heidi Hautala puolueen vaalivalvojaisissa Tavastialla Helsingissä 19. huhtikuuta 2015. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

  Heidi Hautala.

  ()

”Näin vastuutin @HeidiHautala'a Fortumin sähköverkkotoiminnan myyntiaikeista 3 vuotta sitten”, Eija-Riitta Korhola tviittaa.

Kokoomuksen europarlamentaarikkona tuolloin toiminut Korhola on jakanut tviitissään bloginsa vuoden 2013 helmikuulta. Siinä hän vaatii omistajaohjauksesta silloin vastannutta ministeriä Heidi Hautalaa (vihr.) ryhtymään toimiin, että strategisesti tärkeä sähköverkko-omistus pysyy suomalaisissa käsissä.

”Minut yllätti uutinen Fortumin kaavailuista myydä sähkönsiirtoliiketoimintonsa pois. Sinänsä ymmärrän, että Fortumin kaltainen yritys haluaa keskittyä ydinosaamisalueeseensa, sähköntuotantoon ja myyntiin. Sellaisesta saakin toki paremman liikevoiton, sillä sähkönsiirto on lailla säädeltyä liiketoimintaa, jonka tarkoitus ei ole tuottaa suuria voittoja vaan palvella yhteiskuntaa kustannustehokkaasti. Mutta yllätyin siitä, että uutisessa puhuttiin mahdollisuudesta myydä toiminta ulkomaiseen omistukseen”, Korhola totesi.

Fortumin verkot myytiin sittemmin Carunalle. Yhtiö on joutunut kovan hinnankorotuskohun keskelle ilmoitettuaan noin 27 prosentin korotuksista sähkön siirtohintoihin.

”Tällaisen myynnin ei pitäisi olla Suomessa mikään läpihuutojuttu. Kysymys on periaatteellisesta huoltovarmuudesta: siirtoverkot ovat kansallisen turvallisuuden kannalta strategisia. Onko viisasta politiikkaa antaa ne vieraiden käsiin”, Korhola kysyi kirjoituksessaan.

Hänen mielestään valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Heidi Hautalan ”pitäisi nyt painostaa homma kotiin”.

Ratkaisuksi Eija-Riitta Korhola ehdotti kotimaista yhtiötä, joka omistaisi siirtoverkon.

”Uuden siirtoverkkoyhtiön voisi perustaa vaikkapa itse Fortum. Lisää omaa pääomaa kerätään osakemerkinnällä, johon voivat osallistua niin eläkeyhtiöt kuin tavalliset suomalaiset”, hän totesi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.