Verkkouutiset

Lakialoitteeseen yli 160 allekirjoitusta – tapon syyteoikeus ei saa vanhentua

Kokoomuksen kansanedustajien Pauli Kiurun ja Arto Satosen lakialoite tapon syyteoikeuden vanhentumisen uudelleenarvioimisesta on kerännyt 162 allekirjoitusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat vaativat lakialoitteessaan tapon 20 vuoden syyteoikeuden vanhentumisajan poistamista. Pauli Kiuru ja Arto Satonen jättivät lakialoitteen eduskunnan käsittelyyn tiistaina.

– On hienoa nähdä, että lähes kaikki kansanedustajat, ministereitä ja puhemiehistöä lukuun ottamatta, ovat lakialoitteemme takana. Aloite osuu ilmeisen hyvin suomalaisen oikeustajuun. Tämä lain epäkohta tarvitsee selkeästi korjausta, toteavat kokoomusedustajat

Nykyisen rikoslainsäädännön mukaan syyteoikeus murhasta ei vanhene. Jos teko arvioidaan tutkinnassa tapoksi, vanhenee syyteoikeus siitä 20 vuodessa. Syyteoikeuden vanhentumista voidaan lainsäädännön mukaan jatkaa, mutta mikäli teosta ei ole epäiltyjä, ei jatkamista usein tehdä.

Kun teko on rikosoikeudellisesti vanhentunut, ei siitä voida nostaa syytettä, vaikka tekijä löytyisi myöhemmin.

– Tapon syyteoikeuden vanheneminen ei mahdu suomalaiseen oikeudentajuun. Nykypäivän kehittynyt tekniikka mahdollistaa rikosten selvittämisen jopa pitkänkin aikavälin jälkeen. Lain pitäisi lähtökohtaisesti aina olla sen puolella, että rikoksen tekijät saadaan kiinni. Lakialoitteen tarkoituksena on vahvistaa tätä periaatetta, toteaa Pauli Kiuru.

Eduskunnan tietopalvelun tietojen mukaan eduskunnassa on jätetty vain muutama yli 160 allekirjoituksen aloitetta. Todennäköisesti eniten allekirjoituksia kerännyt lakialoite jätettiin vuonna 2005. Silloinen lakialoite koski polttoainemaksusta annetun lain 6 §:n muuttamista eli käytännössä biopolttoaineiden edistämistä autoliikenteessä. Lakialoite johti tällöin aloitteen mukaiseen hallituksen esitykseen.

– Eduskunta käsittelee hyvin harvoin näin laajaa kannatusta saaneita lakialoitteita. Toivottavasti tämä aloite viedään maaliin saakka ja tämä epäoikeudenmukaisuus saadaan korjattua, kansanedustajat toivovat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)