Verkkouutiset

Suomalaisia kokkeja työttöminä, uusia tuodaan Filippiineiltä – ”me pahvit voisimme herätä”

Kansanedustajan mukaan on aika tunnustaa, että työttömyysturva ei kannusta lähtemään töihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kirjoittaa viikkokirjeessään karuista työttömyysluvuista.

Heinäkuun lopulla työttömiä oli 30 000 enemmän kuin vuosi sitten. Samaan aikaan työpaikkoja oli tarjolla 61 200, joka on 5 000 työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten.

– Suomen passivoiva työttömyysturva ei kannusta lähtemään töihin – olisiko jo aika tunnustaa tämä tosiseikka, Harri Jaskari toteaa.

Hän kertoo tuttavansa merkittävässä rekrytointifirmassa kertoneen, että tällä hetkellä etsitään 500 kokkia työsuhteeseen.

– Työttömänä on 350 kokkia, joiden ei kannata lähteä töihin, koska tarjolla ei ole kokopäiväistä työtä. Ratkaisuna tuodaan kokkeja Filippiineiltä.

– Tässä kohtaa voi jo huudahtaa, että me pahvit voisimme herätä!

Jaskarin mukaan Suomi joutuu vähentämään 600 miljoonaa tuiki tärkeitä koulutusmenoja, ”mutta täyttämällä vaikka pieneltä osalta nyt vapaana olevat työpaikat säästäisimme työttömyysmenoissa helposti kaksi miljardia”.

Hänen mukaansa keinot eivät ole rakettitiedettä. Työttömyysturva ja työnteko tulisi sovittaa niin, että aina kannattaa ottaa työ vastaan.

– Mallina voisi olla vaikka kokoomuksen ehdottama perustili. Rationaaliset perustelut työn pakoilulle loppuisivat.

Toiseksi Jaskari ehdottaa esimerkiksi Henkilöstöpalveluyritysten liiton esittämän palvelusetelin käyttöönottoa. Siinä sähköinen, esimerkiksi 2 000 euron palveluseteli lähetetään automaattisesti kaikille työnhakijoille kuukauden työttömyyden jälkeen.

– Loppusumma maksetaan vasta, mikäli työllistyminen onnistuu. Johan tulisi intoa työpaikan etsimiseen.

Kolmanneksi kansanedustaja helpottaisi vihdoinkin ihmisten rekrytointia.

– Uuden työntekijän koeaika pitää nopeasti saada ainakin puoleksi vuodeksi, jotta nähdään kunnolla, soveltuuko henkilö työhön. Ensimmäisen vieraan työntekijän palkan sivukulut voitaisiin puolittaa. Paikallista sopimisoikeutta pitää nopeasti lisätä.

– Elämä on arvovalintoja hyysäämisen ja tekemisen välillä, Jaskari kiteyttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)