Kansanedustajat kaipaavat uutta supertietokonetta

Kansallisella investoinnilla haluttaisiin turvata tieteen ja tutkimuksen tarvitsema laskentainfrastruktuuri.

  • LKS 20081024 Cray XT4/XT5 supertietokone Espoossa 24. lokakuuta 2008. Espoossa vihittiin perjantaina käyttöön uusi supertietokone, joka selviytyy lähes 90000 miljardista laskutoimituksesta sekunnissa. Cray XT4/XT5 on Pohjoismaiden suurin akateemiseen käyttöön tarkoitettu supertietokone. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

    Espoossa sijaitseva Cray XT4/XT5 oli Pohjoismaiden suurin akateemiseen käyttöön tarkoitettu supertietokone vuonna 2008.

    ()

Kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok.) ja Sari Sarkomaa (kok.) haluavat mahduttaa uuden supertietokoneen 35 miljoonan euron hankinnan kansallisena investointina vuosien 2017-2019 valtiontalouden kehykseen. Heidän mukaansa investointi kannattaa, koska laskennallisen tieteen potentiaalinen taloudellinen vaikutus ja panos-tuotto -suhde on huomattava.

– Kyse ei ole pelkästä laskennasta, vaan ennen kaikkea siitä, että voimme olla mahdollistamassa huippututkimuksen tekemistä Suomessa, he sanovat tiedotteessaan.

Laskennallisen tutkimuksen infrastruktuuri on heidän mukaansa välttämätön suomalaiselle tieteelle ja sen tulevaisuudelle. Jos uuden supertietokoneen hankintaa ei tehdä, romahtaa laitteiston suorituskyky kansainvälisessä vertailussa.

Uudistamalla varmistetaan heidän mukaansa mahdollisuus olla jatkossakin mukana kisaamassa eurooppalaisesta tutkimusrahoituksesta ja varmistetaan jo käynnissä olevien tutkimushankkeiden saumaton eteneminen.

– Suomi ei saa jättäytyä tässä jälkeen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.