Verkkouutiset

Kokoomusnuoret: Pakkoliittämiset ylioppilaskuntiin törkeää yhdistymisvapauden rikkomista

Kokoomusnuoret vaatii "törkeästä yhdistymisvapauden rikkomisesta ja piilolukukausimaksusta luopumista".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nykyinen laki pakottaa jokaisen yliopistossa opiskelevan liittymään ylioppilaskunnan jäseneksi voidakseen opiskella yliopistossa. Jäsenyys vaatii korkean jäsenmaksun maksamista. Ammattikorkeakouluissa vastaavaa velvoitetta ei ole.

– Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys on räikeässä ristiriidassa perustuslain kanssa, joka takaa jokaiselle kansalaiselle yhdistymisvapauden eli vapauden kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen, sanoo Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Hän toteaa, että pakkojäsenyyttä perustellaan usein vetoamalla opiskelijaterveydenhuollon järjestämiseen, mutta todellisuudessa suuri osa jäsenmaksuvaroista käytetään aivan muihin asioihin kuin opiskelijaterveydenhuoltoon.

– Opiskelijaterveydenhuollon maksun kerääminen voitaisiin myös järjestää erillisenä jäsenyydestä, Sazonov huomauttaa.

Esimerkiksi Vaasan yliopiston perustutkinto-opiskelijat maksavat tänä vuonna 142 euron suuruisen jäsenmaksun ylioppilaskunnalleen. Opiskelijaterveydenhuoltoa järjestävälle YTHS:lle tästä summasta kohdistuu vain 54 euroa.

– Huomattavan suuri osa jäsenmaksuista kohdistuu siis muuhun kuin sellaisten toimintojen järjestämiseen, jotka ovat yliopistolaissa asetettu pakkojäsenyyden perusteeksi. Monissa ylioppilaskunnissa budjetit ovat paisuneet ylisuuriksi, kun työntekijät keksivät itselleen uusia tehtäviä karsimatta mitään vanhoista, Sazonov sivaltaa.

Hänen mukaansa ylioppilaskunnilla voisi jatkossakin olla oikeus kerätä terveydenhoitomaksua YTHS:n ylläpitämiseksi. Ylioppilaskunnan pakkojäsenyyttä se ei kuitenkaan edellytä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)