Verkkouutiset

Poliisilta vakava varoitus uhkaavista klovneista: Tämä ei ole pelleilyä

Yksistään Itä-Suomen poliisi on saanut viikossa 30 ilmoitusta pelleksi pukeutuneista henkilöistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itä-Suomen poliisin tiedotteen mukaan tehtäväilmoituksien suurimmassa osassa ”pelleasuisten käyttäytyminen on ollut uhkaavaa ja pelottelut ovat kohdistuneet usein lapsiin”.

– Pelottelua on tehostettu muun muassa kepeillä, pesäpallomailalla, kirveellä, puukolla ja jopa moottorisahalla. Poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa lapset pelkäävät pelle-asuisten vuoksi mennä ulos, lähteä kävellen kouluun tai jäädä yksin kotiin, poliisi toteaa.

Poliisi ilmoittaa suhtautuvansa pelleasussa pelotteluun erittäin vakavasti, koska tahallinen pelottelu vaikkapa pelleasussa kaupungilla on rikos.

– Poliisi ottaa tällaiset pelleksi pukeutuneet pelottelijat kiinni ja rikoksesta voi seurata tapauskohtaisesti rikesakko tai jopa useita päiväsakkoja. Vakavammissa tapauksissa saatetaan puhua jo esimerkiksi laittomasta uhkauksesta tai jopa vakavammista rikosnimikkeistä, jolloin kyseeseen voi tulla jo vankeusrangaistus. Alaikäisten pelleksi pukeutumisten kohdalla poliisi ottaa yhteyttä aina lasten vanhempiin ja seurauksena voi olla lastensuojeluilmoitus.

Kyse ei tiedotteen mukaan ole siis leikistä tai huvittelusta. Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on lain mukaan kielletty toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä.

– Pelleasuun pukeutuvan uhkaava käyttäytyminen ja muiden kaupungilla pelottelu saattaa koitua myös pelottelijalle itselleen kohtalokkaaksi: Joku voi hätävarjeluna lyödä naamioitunutta pelottelijaa tai tehdä jotain muuta vakavampaa hätävarjelun nimissä. Poliisi on huolissaan, että mikäli tällainen toiminta jatkuu niin riski ylilyönteihin kasvaa merkittävästi.

Poliisi kehottaa ilmoittamaan vastaavista tapauksista heti hätäkeskukseen 112.

– Pelleksi pukeutuneista henkilöistä sekä heidän käyttämistä ajoneuvoista kannattaa ottaa ylös tarkat tuntomerkit ja ilmoittaa ne hätäkeskukseen hätäilmoituksen teon yhteydessä, poliisi kehottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)