Verkkouutiset

Neuvo veropakolaisia kadehtiville KL:ssä: ”Suomalaisten pitäisi olla kiitollisia Fazerille”

Perheyritysten liiton toimitusjohtajan Leena Mörttisen mielestä suomalaisten olisi syytä muuttaa suhtautumistaan vaurastumiseen, kertoo Kauppalehti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Varakkaita suomalaisia houkuttaa muutto ulkomaille perintöveroja pakoon. Vastikään Fazerin omistajasukuun kuuluva Karl Fazer ilmoitti harkitsevansa ulkomaille muuttoa. Aiemmin Onnisen perheyrityksen pääomistaja, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto kertoi muuttavansa perheineen Portugaliin.

Perheyritysten liiton toimitusjohtajan Leena Mörttisen mielestä suomalaisten pitäisi olla pikemminkin kiitollisia Fazerin ja Toivanen-Koiviston kaltaisille omistaja-yrittäjille, jotka kuitenkin haluavat turvata yritysten toiminnan jatkuvuuden Suomessa.

– Voi nostaa hattua, että he eivät aio myydä tai pilkkoa yritystään, Mörttinen sanoo Kauppalehdessä.

– Yrityshän jatkaa yhä toimintaa Suomessa. Sehän meitä pitäisi kiinnostaa, että yritys jatkaa ja investoi edelleen.

Mörttinen varoittaa, että Suomi on kurjistumisen polulla. Valoisamman tien löytäminen edellyttäisi sitä, että suhtautuminen vaurastumiseen muuttuisi.

Ruotsissa ei ole syntynyt paniikkia

Eduskunta päätti pidentää perintöverojen maksuaikaa nykyisestä viidestä kymmeneen vuoteen yritysten sukupolvenvaihdoksissa. Mörttisen mukaan liike on oikeansuuntainen, mutta riittämätön.

– Siihen nähden, että perintöverotusta on kiristetty tällä vaalikaudella yli 50 prosenttia, se tuntuu vähän pieneltä toimenpiteeltä.

Maksuajan pidennys ei myöskään auta niitä sukuyhtiöitä, joissa omistus on vuosien saatossa hajautunut laajalle. Perintöveron huojennuksen voi saada vain, jos omistaa yhtiöstä yli kymmenen prosenttia ja jatkaa yrityksessä merkittävässä roolissa.

Perheyritysten liitolla on tarjolla yksinkertainen ratkaisu asiaan.

– Meidän kanta on, että perintö- ja lahjavero pitäisi korvata luovutusvoittoverolla, Mörttinen sanoo.

Ruotsissa ja Norjassa markkinat eivät ole romahtaneet eikä paniikkia ole syntynyt, vaikka perintö- ja lahjaverosta on luovuttu ja vero peritään vasta omaisuutta myytäessä.

Ajatus perintöveron korvaamisesta myyntivoittoverolla ei ole saavuttanut suurta suosiota ekonomistien keskuudessa, koska talouskasvun kannalta perintövero ei ole haitallisimpia veromuotoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)