Verkkouutiset

”Tehdään töitä, kun niitä on ja lyhennetään työpäivää, kun töitä ei ole”

Kokoomuksen mielestä uuteen tapaan tehdä työtä pitäisi vastata lisäämällä paikallista sopimista ja päivittämällä työelämän pelisääntöjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tänään julkistamassa ”Maailman paras työelämä” -kannanotossa esitetään, että nykylain pitäisi tunnistaa paremmin työ, joka ei ole sidottu aikaan tai paikkaan.

– Työn tekemisen tavat ovat muuttuneet valtavasti. Meillä on paljon perinteistä työtä Suomessa, mutta toisaalta digitalisaation myötä työn tekeminen on muuttunut ajasta ja paikasta riippumattomaksi. Paljon on hämärtynyt työelämän ja vapaa-ajan välinen ero, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoi.

Ratkaisuksi ehdotetaan alakohtaisen työaikasopimisen lisäämistä ja työaikakokeilujen käynnistämistä. Kokoomuksen mielestä työntekijälle pitäisi antaa mahdollisuus vaikuttaa enemmän omiin työaikoihinsa. Työaikapankkijärjestelmän pääpiirteet ja siihen liittyvät työaikasuojelun vähimmäisehdot on kirjattava lakiin.

– Tehdään töitä silloin, kun niitä on ja lyhennetään työpäivän pituutta silloin, kun töitä ei ole, kannanotossa lukee.

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok.) mielestä työelämässä on tärkeää ymmärtää, että ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita. Myös työntekijän on tärkeä ymmärtää, että yrityksellä on erilaisia vaiheita: välillä menee paremmin, välillä huonommin.

– Tarvitaan joustoa molemmin puolin, että työntekijä jaksaa ja myös yritys menestyy, Toivakka sanoi.

Toivakka kertoi työllistäneensä aiemmin K-kauppiaana yli sata työntekijää.

– Oma oppini yrittäjänä on, että kaikissa vaikeissa tilanteissa työntekijä ja työnantaja ovat aina samassa veneessä. Jos lähtökohta on tämä, kaikki jaksavat paremmin, ja myös yritys menestyy. Silloin myös työntekijät sitoutuvat yrityksen tavoitteisiin. Kun yrityksen tavoitteet saavutetaan, se on myös työntekijän etu, Toivakka sanoi.

Kokoomuksen mukaan yrityksille pitäisi mahdollistaa edellytykset siirtyä halutessaan rajattomiin lomapäiviin. Samalla turvattaisiin kuitenkin työntekijän oikeus lakisääteisiin lomapäiviin työntekijän niin tahtoessa.

Äidin työnantajalle 3 000–5 000 euron korvaus

Kokoomus esittää vanhempainvapaajärjestelmään lisää joustoa. Vanhempia pitäisi kannustaa käyttämään hyväksi esimerkiksi lyhennettyä työaikaa, mikä on kokoomuksen mielestä väliaikaisratkaisuna parempi kuin työelämän ulkopuolelle jääminen.

– Toivomme työnantajilta, työpaikoilta ja työlainsäädännöltä joustavuutta työaikojen suhteen, jotta pienten lasten vanhemmat voisivat tehdä lyhyempää työpäivää ja myös järjestää työtään joustavasti kodin ja työpaikan välillä, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) sanoi.

Vanhemmuuden kustannukset pitää kokoomuksen mielestä jakaa nykyistä tasaisemmin työnantajien välillä. Kokoomus esittää, että äidin työnantajalle maksetaan kertakorvaus, mikäli äiti palaa saman työnantajan palvelukseen perhevapaiden jälkeen. Kertakorvauksella halutaan korvata työnantajalle vaikeasti laskettavissa olevia kustannuksia, kuten sijaisten rekrytointia ja perehdyttämistä.

Orpon mukaan korvauksen suuruutta ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta se voisi olla 3 000–5 000 euron luokkaa. Orpon mukaan korvauksen maksaisi valtio.

– Se on iso periaatteellinen kysymys, että yhteiskunta korvaa työnantajalle. Tässä kohtaa se on oikeus ja kohtuus. Sillä edistetään ennen kaikkea naisten työmarkkina-asemaa, Orpo sanoi.

Työllä ansaitusta eurosta enemmän käteen

Kokoomuksen mielestä sosiaaliturvaa ja verotusta pitää uudistaa siten, että työllä ansaitusta eurosta jää pienillä tuloilla selvästi nykyistä enemmän käteen. Keinoiksi kokoomus esittää työn verotuksen keventämistä ja työttömyysturvan suojaosuuksien korottamista. Nykyisin työtön voi ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että työttömyyskorvaus pienenee. Kokoomus ei ole vielä päättänyt, kuinka paljon työttömyysturvan suojaosuutta pitäisi korottaa.

– Näitä tarkennamme sitten, kun neuvotellaan yksityiskohdista, mutta sen suunnan pitäisi olla tämä, Grahn-Laasonen sanoi.

Kokoomus on jo aiemmin kertonut haluavansa alentaa maltillisesti työn verotusta kaikissa tuloluokissa yhteensä kahdella miljardilla eurolla, jotta kotitalouksien ostovoimaa voidaan parantaa äärimaltillisen palkkaratkaisun yhteydessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)