Verkkouutiset

Miten oli mahdollista – Soneran katko ja sim-korttipuheet johtavat selvityksiin

Ministeri on pahoillaan puhelinverkon jättihäiriöstä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ohjelmistovika matkapuhelinkeskuksessa hiljensi tiistaina kahden miljoonan Soneran asiakkaan matkapuhelimet.

Eduskunnan budjettikeskustelussa kansanedustaja Sari Palm (kd.) kysyi äkillisiin tilanteisiin varautumisesta ja konkreettisista toimenpiteistä asian johdosta opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurulta (sd.).

– Ainakin itselleni tuli eilen täytenä yllätyksenä, että erikoisen hienosta tietokonepuhelimesta pitäisi ryhtyä näpräämään sim-korttia pois, jotenkin, pitkin kynsin, että voisi hätäpuhelun soittaa kun muuten puhelin ei toimi, Sari Palm ihmetteli.

Ministeri Krista Kiurun mukaan ”tilanne on aika vakava silloin kun hätäpuhelut eivät mene läpi”.

Hänen mukaansa lainsäädäntö on erittäin tiukka.

– Televerkot on lain mukaan rakennettava ja ylläpidettävä siten, että ne kestävät erilaisissa poikkeus- ja vikatilanteissa. Ei siis ole mahdollista, että tällaisissa vikatilanteissa eivät ihmiset pääsisi soittamaan. Aina pitää olla varmuudessa vara parempi, Kiuru jatkoi.

– Teleyrityksillä on velvollisuus varautua huolehtimaan toimintansa jatkuvuudesta ja palveluiden häiriöttömyydestä myös varajärjestelmillä. Näin ei kuitenkaan nyt tapahtunut, hän viittasi Soneran tapaukseen.

– Olen pahoillani että olemme tilanteessa, jossa nykyistä lainsäädäntöä joudutaan nyt katsomaan. Miten on mahdollista, että näistä keskeisistä yhteiskunnan turvallisuusasioista ei pystytty pitämään kiinni?

Viestintävirasto on pyytänyt Soneralta selvityksen asiasta. Ministerin mukaan erityisen vakavaa on, että ihmiset eivät päässeet soittamaan hätänumeroon.

Kiurun mukaan asiantuntijan ensin antamaa lausuntoa, jonka mukaan puhelimesta pitää poistaa sim-kortti päästäkseen soittamaan hätänumeroon, on jouduttu korjaamaan.

– Kyllä tänä päivänä on mahdollista pääsääntöisesti soittaa hätäpuhelu myös poistamatta puhelimesta sim-korttia, hän totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)