Miksi Yle opettaa lapsia kiroilemaan?

Tapakouluttaja ehdottaa kokeilemaan kirosanatonta helmikuuta.

  • Kirosanat ovat tapakouluttajan mielestä yleistyneet televisio-ohjelmissa.

    ()

Tapaseura-yhdistyksen puheenjohtaja kamarineuvos Kaarina Suonperä ehdottaa kiroilematonta ajanjaksoa kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

– Miksi ihmeessä meistä suomalaisista on tullut julkisesti kiroileva kansa? Kansa, joka vähät välittää muista kiroillessaan isoon ääneen puhelimessa, kaupoissa, julkisissa liikennevälineissä, kaikkialla, Kaarina Suonperä kysyy.

Hän ihmettelee, miksi verorahoilla tuettu Yleisradio sallii ohjelmissaan kiroilun.

– Meillä on paljon sellaisia tv-ohjelmia, joita koko perhe katselee. Mutta nykyisin ohjelmia ei voi katsoa eikä kuunnella lasten kanssa turvallisin mielin, koska ohjelmien juontajat ja vieraat päästelevät suustaan usein ärräpäitä ja vielä pahempiakin sanoja.

Suonperä kysyy, sallitaanko toimittajien värittää kieltää voimasanoilla suvaitsevaisuuden ja sananvapauden nimissä.

– Yksikään lapsi ei synny kiroilevana. Mutta pihoilla ja kauppakeskusten leikkipisteissä kuulee joskus ärräpäitä ihan pieniltäkin lapsilta.

– Kiroileminen on huonoa käytöstä ja aina oma valinta. Vastuu on kannettava niin omista sanoista kuin teoistakin.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.