Verkkouutiset

Korkein hallinto-oikeus ihmettelee ympäristölupajärjestelmän muutosta

Korkein hallinto-oikeus KHO on tyytyväinen ympäristöministeriön tavoitteeseen keventää ympäristölupien käsittelyä. KHO:lla on kuitenkin myös huomautettavaa asiasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

KHO:n mielestä ympäristöministeriön nopeasti valmistelemassa ympäristönsuojelulain muutosesityksessä on vakavia puutteita. Korkein hallinto-oikeus kiinnittää huomiota erityisesti ympäristölupien valvontaan.

– Lakiesitystä on valmisteltava huolella edelleen, KHO toteaa.

Niin ikään korkein hallinto-oikeus ihmettelee, miksi ympäristölupajärjestelmää on ryhdytty muuttamaan vain pari päivää uuden ympäristönsuojelulain voimaantulon jälkeen.

Syyskuun alussa voimaan tulleen lain mukaan ympäristöluvat voidaan määrätä tarkistettaviksi määräajoin. Nyt tarkistamissäännös kumottaisiin ja lupien ajanmukaisuuden valvonta jäisi viranomaisten aloitteellisuuden varaan.

– ELY-keskukset ovat todella tiukoilla nyt, kun niidenkin määrärahoja pienennetään ja ihmisiä vähennetään. Huolena on, miten ne voisivat seurata lupien muuttamistarvetta oma-aloitteisesti. Tällaisessa viranomaisaloitteisessa tarkistamisessa myös muiden tahojen osallistumisoikeudet jäisivät varjoon, toteaa hallintoneuvos Kari Kuusiniemi KHO:sta.

– Toisaalta määräaikainen tarkistamismahdollisuus on voinut palvella myös toiminnan harjoittajan etua, kun lupa on voitu myöntää tietyin lupamääräyksin sitä silmällä pitäen, että määräyksiä voidaan toiminnasta saatujen kokemusten perusteella tarkistaa, hän jatkaa.

Ympäristöministeriö esittää muutoksia myös toiminnan olennaista muuttamista ja luvan muuttamista koskeviin säännöksiin. Näiden muutosten osalta huolena KHO:n mukaan on se, johtaisiko asian joutuminen väärään menettelyyn päätösten kumoamiseen menettelyvirheiden takia.

– Tästä aiheutuisi hankkeiden toteuttamisen viivästymistä ja kuormitusta myös tuomioistuimiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)