Verkkouutiset

”Onko keskusta kääntänyt takkinsa pienten lukioiden puolustajana?”

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) kummeksuu keskustan lukioiden keskittämislinjausta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusta haluaa siirtää toisen asteen oppilaitokset maakuntatasolle, kertoo Keskisuomalainen. Tämä merkitsee lukion ja ammatillisen koulutuksen keskittämistä. Raija Vahasalo kummeksuu linjausta.

– Keskusta on puhunut pienten lukioiden säilyttämisen puolesta ja pitänyt välttämättömänä, että lukiota on voitava käydä kotoa käsin. Onko keskusta kääntänyt taas takkiaan ja heittänyt romukoppaan omat periaatteensa?, kysyy Vahasalo.

Vahasalo muistuttaa, että muutoksissa pitää ajatella kokonaisvaikutuksia.

– Miten käy esimerkiksi peruskoulujen, jos lukiot keskitetään alueellisesti?

Vahasolon mukaan jos lukiot kaikkoavat kauaksi aluekeskuksiin, merkitsee se myös perusopetuksen tilanteen heikentymistä. Lukiot ovat nykyisin suurimmaksi osaksi kuntien ylläpitämiä.

– Sillä on turvattu lukio-opetuksen saatavuus paikallisesti ja samalla pidetty yllä myös hyvätasoista peruskoulujen lähiopetusta, huomauttaa Vahasalo.

Hän muistuttaa, että lukiot ovat tärkeä osa kunnan vetovoimaisuutta.

– Siksi kunnat ovatkin panostaneet myös runsaasti omaa rahoitustaan valtionosuuden päälle. Jos lukiokoulutus keskitetään aluetasolle, miten turvataan riittävä rahoitus? Keskittäminen johtaa väistämättä lukioyksikköjen karsimiseen ja lähiopetuksen heikentymiseen, arvioi Vahasalo.

– Keskustan tulee nyt kertoa, mitä esitetty malli tarkoittaa lukiokoulutuksen saavutettavuuden ja rahoituksen suhteen, vaatii Vahasalo.

– Onko tarkoituksena myös liittää yhteen lukiot ja ammatillinen koulutus?, hän kysyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)