Verkkouutiset

Keskonen kannattaa synnyttää isossa sairaalassa

Hyvin ennenaikaisena syntyneet vauvat selviytyvät todennäköisemmin, jos heitä hoidetaan runsaasti keskosia hoitavissa yksiköissä, uutispalvelu Duodecim kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulos perustuu BMJ Open – lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa analysoitiin 165 englantilaisen hoitoyksikön tietoja. Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 20 560 ennen 33. raskausviikkoa syntynyttä vauvaa.

Tulokset osoittivat, että ennen 33. raskausviikkoa syntyneillä vauvoilla oli yli 30 prosenttia paremmat mahdollisuudet jäädä eloon isoissa hoitoyksiköissä kuin muissa hoitoyksiköissä.

Ennen 27. raskausviikkoa syntyneiden pikkukeskosten kohdalla ero oli vielä merkittävämpi, sillä heidän riskinsä menehtyä oli puolet pienempi yksiköissä, joissa hoidettiin runsaasti keskosia.

Brittitutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia muutama vuosi sitten julkaistun suomalaistutkimuksen kanssa, jossa pikkukeskosten osoitettiin menehtyvän yliopistosairaaloissa harvemmin kuin keskussairaaloissa.

Nyt havaittu ero saattaa selittyä monien eri tekijöiden yhteissummana. On mahdollista, että pienemmissä hoitoyksiköissä ei pystytä ylläpitämään valmiutta ympärivuorokautiseen erikoisosaamiseen. Isoissa hoitoyksiköissä on myös saatettu resursoida enemmän hoitolaitteisiin.

Tutkijoiden mukaan tulosten perusteella pikkukeskosten hoito kannattaisikin keskittää tulevaisuudessa isoihin yksiköihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)