Muista siirtää kelloja ‒ kesäaika alkaa ensi yönä

Kellojen siirtelyä on kritisoitu turhana ja hankaluuksia aiheuttavana käytäntönä.

  • LKS 20150411  Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta Oulussa 2. huhtikuuta 2015. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

    Kelloja siirretään ensi yönä tunti kohti kesää.

    ()

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään talviajasta kesäaikaan. Kelloja siirretään aamuyöllä kolmelta tunti eteenpäin klo neljään.

Kellojen siirtämisen johdosta yksi tunti jää siis välistä. Tämä saattaa vaikuttaa ihmisten unirytmiin, kun herätyskello soi tuntia aiemmin kuin talviaikana.

Kesäaikaan siirtymisen tarkoituksena on ohjata ihmisten valveillaoloa valoisaan vuorokauden aikaan. Valoisaan aikaan ihmiset ovat aktiivisempia ja muun muassa valaistukseen tarvittavaa energiaa säästyy.

Kellojen siirtelyä on viime aikoina kritisoitu runsaasti ja sitä on pidetty turhaan hankaluuksia aiheuttavana systeeminä.

Kelloja siirrellään myös muualla Euroopassa, sillä kesäajasta säädetään EU:n direktiivissä.

Suomi oli viimeisimpiä Euroopan maita, jotka ottivat kesäajan käyttöön. Suomessa kesäaikaa kokeiltiin ensimmäisen kerran jo 1940-luvulla, mutta vakiintuneeksi käytännöksi kellojen siirtely tuli vasta vuonna 1981.

Kesäaikaan siirrytään aina maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Talviaikaan puolestaan siirrytään lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.