Näkymätön käsi löytyi: kengännauhojen aukeilun syy selvitettiin tieteellisesti

Arvoituksen ratkaisemiseen tarvittiin mekaniikkainsinöörejä.

  • LKS 20160813 - Helsinki City Marathon -juoksutapahtuman osallistuja sitoo kengännauhoja Helsingissä 13. elokuuta 2016. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Kengännauhojen solmuilla on eroa.

    ()

Phys.org kertoo Berkeleyn yliopistossa selvitetystä salaisuudesta. Miksi kengännauhat aina aukeavat itsestään ja niitä pitää pysähtyä solmimaan uudelleen?

Tutkijoiden mukaan kenkään kohdistuva tömistely ja nopeat ruoskamaiset jalan liikkeet ovat voimia, jotka toimivat solmuja hellittävänä eräänlaisena näkymättömänä kätenä. Lopulta koko solmu purkautuu. Yllättävää on, että se tapahtuu nopeasti, ei hitaasti.

Itsestäänselvyyden selvittämisen sijaan tutkimuksessa oli kyse solmujen mekaniikan tarkemmasta tutkimisesta. Sitä tarvitaan solmeilevien rakenteiden suunnittelussa,

Tutkimuksen tekijän Christopher Daily-Diamondin mukaan "tämä on ensimmäinen askel sen ymmärtämisessä miksi tietyt solmut ovat toisia parempia, eikä kukaan ole todella tutkinut sitä".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.