Verkkouutiset

Keliakialiitto arvostelee ministeriötä asiavirheistä

Sosiaali- ja terveysministeriön tekemässä keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvausta koskevassa selvityksessä on asiavirheitä, sanoo Keliakialiitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Selvitys koskee ministeriön yhdenvertaisuusvaltuutetulle antamaa lausuntoa ruokavaliokorvauksen lakkauttamisesta. Keliakialiitto pyysi yhdenvertaisuusvaltuutetulta lausuntoa ruokavaliokorvauksen lakkauttamisesta kesäkuussa. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on lopettamassa ruokavaliokorvauksen ensi vuoden alusta alkaen.

– Ministeriön selvityksessä on monia asiavirheitä. On huolestuttavaa, minkälaisen tietämyksen varassa ruokavaliokorvauksen poistamista valmistellaan, toteaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Hänen mukaansa selvityksessä vähätellään keliakian vakavuutta ja rinnastetaan keliakia ruoka-allergiaan.

– Keliakia ei ole allergia, vaan autoimmuunisairaus, jossa elimistön oma puolustusmekanismi pettää. Keliakiaa tulee verrata muihin autoimmuunisairauksiin, kuten reumaan, MS-tautiin, tyypin 1 diabetekseen ja Crohin tautiin.

Dosentti, erikoislääkäri Kalle Kurppa Tampereen yliopistosta korostaa, että keliakian oireet vaihtelevat eri ihmisillä, mutta oireet eivät kerro sairauden vakavuudesta.

– Ohutsuolen limakalvovaurio tulee aina kaikille keliakiaa sairastaville, riippumatta siitä, onko henkilöllä oireita vai ei. Säännöllinen altistuminen gluteenille aiheuttaa keliakiaa sairastaville erilaisia lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, lapsettomuutta, maksa-arvojen nousua, hermosto-oireita, masennusta sekä huonoimmassa tapauksessa ohutsuolen syövän. Näistä lisäsairauksista kertyy yhteiskunnalle runsaasti lisäkustannuksia kasvavina terveydenhuollon menoina, Kurppa huomauttaa.

Ministeriö sekoittaa eri etuudet

Sosiaali- ja terveysministeriö viittaa selvityksessään toistuvasti vammaistukeen, vaikka ruokavaliokorvaus ei ole vammaistuki, vaan oma itsenäinen etuus. Korvaus on alun perin sijoitettu vammaisetuuksien alle Kelan maksujärjestelmän rakenteen vuoksi.

– Ruokavaliokorvaus on tarkoitettu kattamaan lääkärin määräämän ruokavaliohoidon kustannuksia. Keliakian ainoa hoito on ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan ei ole lääkehoitoa, Kekkonen toteaa.

Ministeriö ehdottaa selvityksessään, että keliaakikot jättäisivät viljavalmisteiden käytön kokonaan.

– Ministeriön ehdotus on suomalaisten ravitsemussuositusten vastainen. Suositusten mukaan täysjyväviljavalmisteet kuuluvat joka päivään lähes joka aterialle. Keliakiaa sairastavien tulee korvata tavanomaiset viljavalmisteet gluteenittomilla vaihtoehdoilla tarvittavien ravintoaineiden saannin turvaamiseksi, Kekkonen toteaa.

Myös hallituksen eduskunnalle 28. syyskuuta antamassa esityksessä vammaisetuuksia koskevan lain muuttamisesta on väärinymmärrys. Esityksessä todetaan: ”Ruokavaliokorvauksen poistaminen säästäisi vähäisessä määrin Kelan toimeenpanokustannuksia sekä lisäksi terveydenhuollon kustannuksia siltä osin kuin asiakkaille ei olisi tarpeen tehdä toimenpiteitä tai laatia lääkärinlausuntoa ruokavaliokorvauksen hakemiseen.”

– Ruokavaliokorvauksen poistaminen ei vähennä terveydenhuollossa keliakian diagnosoimiseksi tehtyjä toimenpiteitä. Päinvastoin on todennäköistä, että kun monilla ei ole varaa hoitaa sairauttaan asianmukaisesti, joudutaan terveydenhuollossa hoitamaan entistä vakavampia oireita monenlaisin toimenpitein, toteaa dosentti Kurppa.

Ruokavaliokorvauksen lopettamisesta päätetään eduskunnassa loppuvuodesta talousarvion hyväksymisen yhteydessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)