Verkkouutiset

”Täysi skandaali” – toimeentulotuen siirto Kelaan epäonnistunut pahoin

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mielestä ruuhkien purkaminen kesään mennessä ei riitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliitto vaatii Kelan henkilöstön välitöntä lisäämistä. Toimeentulotuen lisäksi myös muut Kelan päätökset ovat ruuhkautuneet.

– Kyse ei ole vain toimeentulotuesta. Esimerkiksi monet lääkkeet voivat maksaa satoja, jopa tuhansia euroja ilman Kelan päätöstä erityiskorvattavuudesta. Ei Ihmisiä voi jättää kuukausiksi ilman lääkkeitä, silloin leikitään ihmisten hengellä ja terveydellä, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

Kelan etuusjohtaja Anne Neimala arvioi, että henkilöstön lisäystarve on noin viisikymmentä. Sillä saataisiin ruuhkat puretuksi kesään mennessä. Pekosen mukaan tämä ei riitä.

– Muutaman kymmenen henkilöä ei millään riitä, jos ihmisten terveys ja palvelut halutaan säilyttää ja purkaa jonot ripeästi. Väkeä on palkattava heti lisää ja paljon.

Työt aiotaan tehdä puolet pienemmällä henkilöstömäärällä

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan perustoimeentulotuen käsittely on tarkoitus hoitaa Kelassa 750 työntekijän voimin, kun kunnissa vastaavissa tehtävissä on toiminut yli 1 500 henkilöä.

– On täysi skandaali, että sama työ aiottaisiin tehdä vain puolella aikaisemmasta henkilömäärästä, Pekonen sanoo.

Vasemmistoliitto on kannattanut toimeentulotuen perusosan siirtoa Kelaan, koska näin voidaan vähentää kuntakohtaisia eroja ja lisätä tasa-arvoa sekä vähentää byrokratiaa. Kunnissa voitaisiin keskittyä varsinaiseen sosiaalityöhön, kun perustoimeentulotuen etuuskäsittely hoidettaisiin Kelassa.

Pekosen mielestä siirto on pahoin epäonnistunut, koska hallitus on tehnyt siitä säästöhankkeen.

– Tämäkin hyvä uudistus on menossa täysin karille, kun haetaan säästöjä alusta alkaen. Eihän tämän uudistuksen tarkoitus ole henkilöstön vähentäminen vaan palveluiden parantaminen ja ihmisten yhdenvertaisuus, Pekonen muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)