Verkkouutiset

Pienellä vanhusryhmällä paljon lääkkeitä ja usein vielä epäsopivia

Lääkekustannukset kasautuvat pienelle ryhmälle sairaita vanhuksia ja heistä yli puolella oli ainakin yksi epäsopiva lääkitys, joten lääkehoidon uudelleenarvioinnilla saataisiin säästöjä ja terveyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kelan tutkimuksen mukaan kolmelle prosentille kaikista lääkkeiden käyttäjistä kertyy 22 prosenttia kaikista lääkekustannuksista.

Lisäksi heistä hieman yli puolella oli käytössään vähintään yksi epäsopiva lääkitys, kun kaikista lääkkeiden käyttäjistä epäsopivia lääkityksiä oli vain noin joka kahdeksannella.

Tarkastellut potilaat olivat selvästi iäkkäämpiä kuin lääkkeiden käyttäjät keskimäärin. Lähes kaikilla heistä oli vähintään yksi pitkäaikaissairaus ja yli kahdella kolmasosalla oli vähintään viiden eri lääkärin määräämiä lääkkeitä. Myös heidän kuolleisuutensa oli moninkertainen verrattuna kaikkien potilaiden kuolleisuuteen.

Jos paljon lääkkeitä käyttävien lääkehoito arvioitaisiin uudelleen, voitaisiin saavuttaa säästöjä ja parantaa mahdollisesti samalla potilaiden hoitoa ja vointia.

Tarkastellun ryhmän lääkitysten kertaluontoinen lääkärin ja proviisorin tai farmaseutin yhteistyössä tekemä kokonaisarviointi maksaisi 11,3 miljoonaa euroa. Samaisten potilaiden vuosittaiset lääkekustannukset ovat yhteensä 365 miljoonaa euroa.

Pharmacoepidemiology and drug safety -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa käytiin läpi Kelan vuoden 2011 reseptitiedostosta ne, joilla oli kolmen kuukauden tarkastelujaksolla hyvin suuret lääkekustannukset eli yli 1 346 euroa ja käytössä yli kymmenen lääkettä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)