Verkkouutiset

Kehon lämmittäminen voi lievittää masennusta

Kehon lämmittäminen huomattavasti tavallista lämpöisemmäksi saattaa vähentää masennusoireita, kertoo tuore tutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hypertermiahoitoa on tätä ennen kokeiltu etenkin syövän hoidossa, mutta menetelmä on vielä kokeellinen.

Tuoreessa tutkimuksessa 30 vaikea-asteista masennusta sairastavaa satunnaistettiin joko koko kehon hypertermiahoitoon tai lumehoitoon, joka muistutti hypertermiahoitoa. Potilaat saivat vain yhden hoitokerran. Koko kehon hypertermiahoidossa potilaan keho lämmitetään noin 40-asteiseksi esimerkiksi lämpökaapin tai lämpöhuopien avulla.

Kun tutkijat vertasivat hoitoryhmiä kuusiviikkoisen seurannan päätteeksi, hypertermiahoitoa saaneiden masennusoireet olivat lievittyneet selvästi enemmän kuin lumeryhmäläisten.

Potilaiden masennusoireita arvioitiin Hamiltonin masennusasteikolla, jossa noin 8–23 pistettä saaneet arvioidaan masentuneiksi ja yli 23 pistettä tarkoittaa vaikea-asteista masennusta. Hypertermiahoidon myötä potilaiden masennuspisteet laskivat noin 4–6 pistettä.

Uutispalvelu Duodecimin mukaan tulokset ovat lupaavia, mutta koska kyse on kokeellisesta hoidosta, on vielä pitkä matka ennen kuin siitä on muiden, jo hyviksi todettujen masennushoitojen rinnalle. Jos menetelmä kuitenkin osoittautuu lisätutkimuksissa hyväksi, se olisi hyvä lisäapu monille masennuspotilaille.

Tutkimus on julkaistu Jama Psychiatry -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)