Verkkouutiset

Ylikireä byrokratia vähentää Suomen houkuttelevuutta

Työikäisten määrä kasvaa Helsingin seudulla ja vähenee muualla maassa. Maahanmuuttajia pitäisi houkutella nykyistä enemmän höllentämällä byrokratiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuosien väestönmuutokset ovat eriyttäneet väestön ikärakennetta Helsingin seudun ja muun maan välillä. Suomen väestö kasvoi viime vuonna 24 000:lla, josta Helsingin seudun osuus oli neljä viidesosaa.

Muuttovoiton osuus väestönkasvusta oli kaksi kolmannesta. Ulkomaisen muuttovoiton osuus oli 7 600 ja kotimaisen 5 000 henkeä.

– Suomi tarvitsee maahanmuuttoa enemmän, jotta voimme varmistaa työvoiman riittävän saatavuuden yrityksiin ja julkiselle sektorille, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin koulutusasioiden päällikkö Markku Lahtinen.

Noin 60 prosenttia ulkomaisesta muuttovoitosta tuli Euroopasta. Suurin ryhmä olivat virolaiset. Euroopan ulkopuolelta saatu muuttovoitto tuli pääosin Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä ja Aasiasta.

Työvoiman ja maahanmuuton kohteena Helsingin seutu kilpailee ulkomaisten metropolialueiden kanssa. Suomen houkuttelevuutta voidaan parantaa yksinkertaistamalla byrokratiaa maahanmuuttajille, rekrytoiville yrityksille ja tänne investointeja harkitseville ulkomaisille yrityksille.

– On luovuttava ylibyrokraattisesta EU-/ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien ammattityöntekijöiden saatavuusharkintamenettelystä. Lisäksi metropolialueelle on perustettava työperusteisen maahanmuuton neuvonta- ja ohjauspiste, International House. Näin on tehty esimerkiksi Amsterdamissa, Kööpenhaminassa ja Oslossa, joissa lupa-asiat saadaan vireille ja päätökseen nopeasti, Lahtinen ehdottaa.

Ikärakenne Helsingin seudun ja muun Suomen välillä poikkeaa merkittävästi. Helsingin seudulla 30–44-vuotiaiden osuus väestöstä on nyt viisi prosenttiyksikköä suurempi kuin muualla maassa. Myös lapsia ja nuoria on seudulla suhteellisesti enemmän.

Vastaavasti 60–74- ja yli 75-vuotiaiden osuudet ovat noin neljä prosenttiyksikköä alemmat kuin muualla maassa.

Viime vuonna Helsingin seudun väestö kasvoi kaikissa ikäryhmissä. Muualla maassa lasten, nuorten ja työikäisten määrä väheni 30–44-vuotiaita lukuun ottamatta. Voimakkaasti kasvavat ikäryhmät olivat 60–74- ja yli 75-vuotiaat.

Helsingin seudun kauppakamari on teetättänyt aiheesta tutkimuksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)