Verkkouutiset

Kauniaislaisella asuntokunnalla bruttotuloja keskimäärin 133 630 euroa

Bruttotuloilla mitattuna Kauniaisissa asuu maamme äveriäin väki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kauniaislainen asuntokunta sai bruttotuloja viime vuonna keskimäärin 133 630 euroa, kun se seuraavaksi suurituloisimpien Espoon, Sipoon ja Kirkkonummen asuntokunnilla oli runsaat 70 000 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilaston alueellisista tiedoista.

Kauniaislaisten tuloja kasvattivat etenkin omaisuus- ja palkkatulot, joita ne saivat selvästi enemmän kuin asuntokunnat muualla Suomessa.

Asuntokunnat ovat pienituloisimpia Itä-Suomessa, Rautavaaralla asuntokuntien keskimääräiset bruttotulot olivat 36 360 euroa. Rääkkylässä vastaavat tulot olivat 36 760 euroa ja Lieksassa 37 210 euroa. Koko maassa asuntokuntien bruttotulot olivat keskimäärin 50 770 euroa vuonna 2013.

Saadut tulonsiirrot on merkittävä tulonlähde pienituloisimpien alueiden asuntokunnille. Rautavaaralla ja Lieksassa saatujen tulonsiirtojen osuus bruttotuloista oli viime vuonna keskimäärin 44 prosenttia. Saadut tulonsiirrot koostuivat pääasiassa vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeistä sekä työttömyyteen liittyvistä sosiaaliturvaetuuksista.

Sen sijaan suurituloisimmissa kunnissa tuotannontekijätulot muodostavat edellistä merkittävämmän osan keskivertotalouden kokonaistuloista.

Kauniaisissa tuotannontekijätulojen bruttotulo-osuus oli viime vuonna 82 prosenttia, saatujen tulonsiirtojen osuudeksi jäi 18 prosenttia. Kauniaisissa saaduista tulonsiirroista noin 75 prosenttia oli vanhuuseläkkeitä.

Kauniaisten erityispiirre on myös omaisuustulojen suuri merkitys, niiden osuus asuntokuntien kaikista tuloista oli viime vuonna keskimäärin 27 prosenttia. Omaisuustulot muodostuvat osinko- ja vuokratuloista sekä veronalaisista myyntivoitoista.

Pienituloisimmissa kunnissa omaisuustulojen bruttotulo-osuus jäi alle kolmen prosentin.

Asuntokuntien tuloeroja tasoittaa kuitenkin verotus, sillä Kauniaisissa asuntokunnat maksoivat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja viime vuonna keskimäärin 42 150 euroa. Seuraavaksi suurituloisimmassa Espoossa vastaava tuloverojen määrä oli noin puolet pienempi, eli 21 310 euroa.

Pienituloisimmassa kunnassa Rautavaaralla asuntokuntien tuloistaan maksamat verot olivat keskimäärin 6 790 euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)