Miksi et katkaissut kansanedustajan puheenvuoroa heti? Näin puhemies vastaa

Eduskunnan puhemies Maria Lohela sanoo tiivistämistä opeteltavissa olevaksi taidoksi.

  • LKS 20151013 Eduskunnan puhemies Maria Lohela eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 13. lokakuuta 2015. LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa

    Maria Lohela.

    ()

Puhemies Maria Lohela (ps.) kirjoitti Facebookiin tiistai-iltana sen jälkeen, kun eduskunnan ensimmäinen alkaneiden valtiopäivien pitkä debatti oli käyty. Täysistunnossa puhuttiin pääministerin ilmoituksen pohjalta hallituksen politiikasta vuonna 2016.

Maria Lohelan mukaan hän saa eduskunnassa käytävien debattien osalta karkeasti jaoteltuna kahdenlaista palautetta suomalaisilta, jotka seuraavat istuntoja.

Palaute on joko "miksi et katkaissut edustajan puheenvuoroa heti aikarajan tultua täyteen" tai "miksi katkaisit edustajan puheen heti aikarajan tultua täyteen".

– Puhemies johtaa puhetta täysistunnossa, mutta ei tee sitä täysin mielivaltaisesti. Keskustelujen runko, eli käytettävien puheiden enimmäiskestot, sovitaan puhemiesneuvostossa, joka koostuu puhemiehistöstä ja valiokuntien puheenjohtajista. Debattien osalta puheet on pitkän ajan kuluessa rajattu minuuttiin, mutta muunlaisistakin ratkaisuista voidaan sopia, Lohela selvittää.

Puhemies voi harkintansa mukaan muulloin kuin kyselytunneilla myöntää ministereille pidempiä puheenvuoroja. Se on tarpeen, kun ministerille on osoitettu paljon kysymyksiä.

– Aika on kuitenkin rajallinen meille kaikille, eivätkä keskustelut voi kestää loputtomiin. Puheoikeus kuuluu jokaiselle kansanedustajalle. Yhden puheajan ylitys on pois toiselta. Yhden kansanedustajan puheajan ylitys ei ole hyväksytympi tai perustellumpi kuin kenenkään muunkaan. Oppositio-hallitus -asema ei vaikuta tähän(kään) millään tavalla, hän kirjoittaa.

– Erityisesti televisioitujen lähetysten ja kokonaispituudeltaan rajoitettujen keskustelujen osalta on huomioitava mahdollisimman monen edustajan pääseminen mukaan keskusteluun.

Lohela tuumaa, että europarlamentissa mikrofoni menee pois päältä sillä sekunnilla kun puheaika täyttyy.

– Meillä ollaan joviaalimpia. Pieniä ylityksiä sallitaan silloin tällöin, mutta säännönmukaisesti näin ei voi toimia. Se ei ole reilua, eikä ajankäytön osalta järkevää, puhemies kirjoittaa.

– Samat säännöt koskevat kaikkia edustajia. Niiden noudattaminen sujuvoittaa kaikkien työtä. Puheita valmistellessa on hyvä pitää sovitut reunaehdot mielessä ja toimia sen mukaan.

Puhemiehen mukaan "saamani palautteen perusteella enemmistö eduskunnan täysistuntotyötä seuraavista pitää hyvänä sitä, että puheet pysyvät annetuissa aikarajoissa".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.