Verkkouutiset

”Janukovytšin taktiikka johtaa sanoin kuvaamattoman rujoihin vaikutuksiin”

Suomen hallituksessa on pohdittu ulkopuolisen sovittelijan lähettämistä Ukrainaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kysyi hallitukselta Ukrainan tilanteesta eduskunnan kyselytunnilla.

– Ukraina on vain käsivarren päässä Suomesta. Tiedämme, että väkivaltaisuudet kauhistuttavat kaikkea sivistynyttä maailmaa. Tiedämme, että (Ukrainan presidentti) Janukovytšin viivytystaktiikka johtaa sanoinkuvaamattoman rujoihin seurausvaikutuksiin. Tiedämme, että väkivaltaisuudet on lopetettava. Niistä on sovittava – mutta se edellyttää nopeaa ratkaisua, Ilkka Kanerva sanoi.

Kanerva kysyi, onko tarve aktiiviselle diplomatialle toteutettavissa vain EU:n kautta. Hänen mukaansa myös muita, EU:n ulkopuolisia raiteita voisi käyttää.

Kanervalle vastasi pääministerin sijainen Jutta Urpilainen (sd.). Hänen mukaansa ”yhteiskunnallinen tilanne Ukrainassa on todella kärjistynyt viime päivinä” ja tilanne on erittäin vakava.

– Kukaan meistä ei pysty täysin sanomaan, kuinka pitkälle tuo kriisi tulee tosi asiassa eskaloitumaan (leviämään), Jutta Urpilainen totesi.

Urpilainen totesi kolmen EU-maan ulkoministerin vierailleen tänään Ukrainassa ja EU-ulkoministerien kokouksen olleen parhaillaan käynnissä.

– Sen ohella että EU on jo tähän asti toiminut suhteessa Ukrainaan, tiedämme että Etyj ja myös Euroopan neuvosto ovat olleet aktiivisia. Toivon että EU-ministerineuvosto pystyy luomaan yhteistoimintalinjan, jolla EU toimii aktiivisesti.

Jatkokysymyksessään Ilkka Kanerva totesi, että puolueettomalle fasilitoijalle on ilmiselvä tarve. Hänen mukaansa sellainen voi olla Etyj.

– Pitäisin tärkeänä, että Suomen hallitus voisi evästää Suomen diplomatiaa toimimaan tavalla, joka mahdollistaisi muidenkin toimijoiden aktiivisen toimintaedellytyksen, ja joka kattaisi myös Bryssel-Moskova -akselin, jossa toivoisin että Suomella myös olisi aktiivinen rooli hoidettavanaan, Kanerva totesi.

Urpilaisen mukaan Suomi varmasti voi korostaa myös Etyjin roolia. Hänen mukaansa hallituksessa on pohdittu, olisiko viisasta esittää jonkinlaisen ulkopuolisen sovittelijan lähettämistä Ukrainaan.

– Ongelma on tällä hetkellä se, että jos yhteiskunnassa ei ole itsellään valmiutta vastaanottaa sovittelijaa, niin kaikki ymmärrämme, että edellytykset menestyä ovat varsin heikot, Urpilainen sanoi.

Yhteisymmärrys

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) totesi, että asiassa on kansallisen yhteisymmärryksen aika. Hänen mukaansa oppositio itsestään selvästi tukee hallitusta ihmishenkien pelastamisessa.

Soini kertoi puhuneensa puolalaiskollegansa kanssa, jonka mukaan tilanne ei ole kenenkään hallinnassa.

Jutta Urpilainen aprikoi, pystytäänkö Ukrainassa ”kansalaisliikehdintää kaduilla enää kenenkään toimesta ohjaamaan, vai onko tilanne päässyt jo niin pitkälle ettei se ole kenenkään hallinnassa”.

Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) mukaan ”uutiset ovat olleet mieltä järkyttäviä siitä miten siellä mielipiteiden ilmaisijoilla ja poliiseilla on mennyt överiksi”.

Peter Östman (kd.) kysyi, onko tilanne sittenkin Venäjän hallussa. Hänen mukaansa Venäjä on taho, joka todella pystyy vaikuttamaan tilanteeseen. Östman kysyi, miten Suomi käsittelee asiaa Venäjän kanssa ja pyritäänkö tätä vaikutusväylää käyttämään.

Jutta Urpilainen vastasi, että vuoropuhelua myös Venäjän kanssa on ”syytä jatkaa ja ehkä tässä tapauksessa myös tiivistää”. Hänen mukaansa tämä on tyypillisesti kuitenkin tilanne, jossa vuoropuhelu tulisi käydä EU:n kautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)