Verkkouutiset

Kasviöljyjen ja kalan rasvat eivät auta vanhempien lasten tai aikuisten hermostoa

Vanhempien lasten, aikuisten tai vanhusten aivoja kasviöljyistä ja kalasta saatavat omega-3-rasvahapot ja niistä tehdyt valmisteet eivät auta. Vauvojen kognitiivisten toimintojen kehittymistä ne saattavat edistää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta katsaustutkimuksesta, jossa yhdistettiin 34 tutkimuksen ja 13 000 vauvan, lapsen ja aikuisen seurantatiedot. Analyysiin valittiin vain laadukkaita tutkimuksia, joissa omega-3-rasvaa sisältävien valmisteiden tehoa verrattiin lumevalmisteisiin.

Kun kaikki aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, omega-3-valmisteiden käytön havaittiin liittyvän parempaan menestykseen kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä, mutta tämä todettiin vain vauvoilla.

Vauvoilla omega-3-valmisteet edistivät useita tiedollisten ja tajunnallisten – muun muassa kielellisten ja motoristen toimintojen – kehitystä.

Vanhemmilla lapsilla ei havaittu samanlaista vaikutusta kuten ei myöskään aikuisilla eikä vanhuksilla, vaikka tutkimuksissa kognitiivisia mielentoimintoja mitattiin hyvin laajasti. Ne eivät vaikuttaneet myöskään muistin ja muiden kognitiivisten toimintojen heikentymiseen tai dementian kehittymiseen iäkkäillä.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat omega-3-valmisteiden todennäköisesti edistävän ainoastaan vauvojen ja pikkulasten hermoston kehitystä. Varsinkin DHA- eli dokosaheksaeenihappo, jota on etenkin kalassa, on tässä suhteessa hyvää. Tulokset eivät kumoa omega-3-rasvahappojen muita terveysvaikutuksia.

Katsaustutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä ja siitä uutisoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)