Kansasta 42 prosenttia tyytyväisiä palvelujen valinnanvapauteen

Kansalaisista 42 prosenttia on erittäin tai melko tyytyväinen hallituksen linjaukseen palveluiden valinnanvapaudesta, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

  • LKS 20151026  LKS 20131219 Mies odottaa vuoroaan terveysaseman käytävällä Helsingissä 26. marraskuuta 2013. LEHTIKUVA Milla Takala

    Mies odottaa vuoroaan terveysasemalla Helsingissä.

    ()

Avoimen tyytymättömiä on varsin vähän, vain 16 prosenttia. Monet kansalaiset suhtautuvat asiaan neutraalisti (23 %) tai eivät osaa sanoa (19 %) mielipidettään.

Selvä enemmistö kokoomuksen (73 %) ja keskustan (62 %) ja kannattajista on tyytyväisiä palveluiden valinnanvapautta koskevaan linjaukseen.

Palveluiden valinnanvapaus ei aiheuta suurta närkästystä edes oppositiopuolueiden kannattajien keskuudessa. Kriittisimpiä olivat vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajat.

Lähes kolmannes (30 %) ilmoittaa olevansa erittäin tai melko hyvin perillä valinnanvapautta koskevasta uudistuksesta. Tätä suurempi joukko (39 %) ilmoittaa tietämyksensä enemmän tai vähemmän heikoksi. Reilu neljännes (28 %) arvioi tietävänsä asiasta jotakin.

Keskustan ja kokoomuksen kannattajista lähes joka toinen arvioi olevansa hyvin perillä hallituksen valinnanvapautta koskevasta ratkaisusta. Perussuomalaisten, SDP:n ja vihreiden kannattajista puolestaan joka toinen katsoo tietämyksensä heikoksi.

Hyvä tietämys valinnanvapautta koskevasta uudistuksesta on yhteydessä tyytyväisyyteen. Palveluiden valinnanvapautta koskevasta uudistuksesta hyvin perillä olevista kaksi kolmesta on tyytyväinen ratkaisuun. Huonosti tietävien keskuudesta tällaisia löytyy vain neljännes.

Marraskuussa hallitus sopi, että Suomeen säädetään valinnanvapauslainsäädäntö. Sen myötä jokainen voi itse valita, käyttääkö sosiaali- ja terveyspalveluissa julkista, yksityistä tai kolmannen sektorin tuottajaa.

KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.11.-4.12 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1149. Vastaajat edustavat maamme 18-75 vuotiasta väestöä. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.