Verkkouutiset

Lähes puolet suomalaisista rajaisi oikeutta saada lapsilisiä ja kotihoidon tukea

Noin puolet suomalaisista säilyttäisi lapsilisien ja kotihoidon tuen oikeudet ennallaan ja vajaa puolet tiukentaisi perusteita saada etuuksia, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kotihoidon tuen säilyttäisi ennallaan 46 prosenttia, lapsilisän 45 prosenttia ja lasten päivähoidon 50 prosenttia vastaajista. Vastaajista 48 prosenttia muuttaisi lapsilisät tulosidonnaisiksi tai korottaisi lapsilisiin oikeuttavia tulorajoja. Kotihoidon tuelle vastaavan tekisi 42 prosenttia ja päivähoidolle 41 prosenttia.

Puolet tutkimukseen osallistuneista (48 %) muuttaisi kaikki subjektiiviset oikeudet tulosidonnaisiksi tai korottaisi nykyisiä tulorajoja. Ehdotus saa tukea tulee kaikista väestöryhmistä.

Reilu kolmannes (36 %) säilyttäisi etuudet ennallaan. Yksi kahdestakymmenestä (5 %) rohkenee olla sitä mieltä, että subjektiiviset oikeudet tulisi poistaa kokonaan.

Tutkimuksen mukaan suhtautumista selittää eniten elämänvaihe. Ne, jotka asuvat yhdessä puolison ja lasten kanssa tai ovat yksihuoltajia, säilyttäisivät lapsilisiä ja kotihoidon tukea koskevat subjektiiviset oikeudet nykyisellään, elleivät jopa lisäisi etuuksia. Yksinasuvista tai kaksistaan puolison kanssa asuvista keskimäärää useampi rajaisi näitä oikeuksia tavalla tai toisella.

Maksuttomaan perusopetukseen tai esiopetukseen ei vastaajien mielestä saa puuttua. Yhdeksän kymmenestä säilyttäisi maksuttoman perus- ja esiopetuksen ennallaan.

Selvä enemmistö (62 %) ilmoittaa, että verovaroin tuettu hammashuolto kaikille olisi säilytettävä nykyisellään. Noin kolmannes rajaisi oikeutta hammashuoltoon.

Tutkimuksen on tehnyt Kunnallisalan kehittämissäätiölle TNS Gallup syyskuussa 2014. Haastatteluja tehtiin reilu tuhat. Tutkimuksen virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)