Verkkouutiset

Antti Kaikkonen: Veronkorotus kohdistettava nelosolueen ja lonkeroon

Hallitusryhmien johtajat kannustavat eduskuntaryhmiään tukemaan hallituksen esitystä alkoholirajan nostosta 5,5 prosenttiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan alkoholiveron korotus saattaa kääntää keskustaedustajia alkoholiprosentin korotuksen tueksi. Alkoholilaki on tulossa eduskuntaan syyskuun aikana, mahdollisesti jo parin viikon sisällä.

Hallitus esittää, että kaupoissa myytävien juomien alkoholirajaa korotettaisiin 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Hallitusryhmät sopivat kuitenkin kesäkuussa, että kansanedustajat saavat vapaat kädet äänestää alkoholiprosentista alkoholilain ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnassa. Kymmenkunta keskustan kansanedustajaa on nykyisen prosenttirajan kannalla.

– Asia, mikä hivenen voi vaikuttaa suhtautumiseen lakiin, on tietysti se, että nyt hallitus sopi alkoholiveron kiristyksestä 100 miljoonalla eurolla, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi Verkkouutisille eduskunnan avajaiskahveilla tänään.

Veronkorotus vähentää haittoja

Hallitus päätti budjettiriihessä, että alkoholiveroa korotetaan vuoden 2018 alussa. Kaikkosen mukaan hallitus pohtii nyt, miten veronkorotus kohdistetaan.

Kaikkosen mukaan jos hallituksen esitys 5,5-prosenttisen alkoholin myynnin vapauttamisesta menee läpi eduskunnassa, niin nelosoluen ja lonkeron hinnat laskevat kaupoissa Alkon nykyisistä hinnoista.

– Se nyt ei välttämättä hallituksen erityinen tavoite tässä ole, vaan että on enemmän vapauksia. Olettaisin, että hallitus kohdistaa veroa nimenomaan näihin, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan keskustan eduskuntaryhmä ei ole vielä keskustellut siitä, vaikuttaako alkoholiveron korotus mielipiteisiin prosentin osalta.

– Meillä osa ryhmästä on ollut huolissaan siitä, että alkoholihaitat saattavat lisääntyä, ja usein ne ovat suhteessa alkoholin hintaan. Jos tuo korotus fiksulla tavalla kohdistetaan, se saattaa ehkä vähän vähentää mahdollisia haittoja, mitä tästä muutoksesta tulee.

Kaikkonen myöntää, että budjettiriihessä keskusteltiin alkoholiveron korotuksen yhteydessä prosenttirajan korotuksesta ja että veronkorotus osaltaan vähentää haittoja.

– Ylipäätään käytiin sellainen keskustelu, että ryhmänjohtajat kannustavat ryhmiään tukemaan hallituksen esitystä, mutta joka tapauksessa jokainen kansanedustaja loppupelissä sen itse päättää, miten tähän suhtautuu.

Oppositiosta kaivataan tukea

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan kansanedustajille korostetaan sitä, että veronkorotuksen myötä sosiaalipoliittiset ongelmat ovat paljon pienempiä, joten 5,5 prosentin raja on hyväksyttävissä.

– Totta kai jos alkoholiveroa korotetaan 100 miljoonalla eurolla, argumentit sen puolesta, että nyt tässä syntyy terveydellinen ongelma, heikkenevät, Elo toteaa.

Elon käsityksen mukaan sekä sinisten että kokoomuksen eduskuntaryhmässä on muutama edustaja, joka äänestäisi 4,7 prosentin puolesta ja keskustassa paljon enemmän kuin kaksi. Opposition osalta Elo ei osaa sanoa lukuja.

– Mielenkiinnolla katson esimerkiksi entistä ryhmääni perussuomalaisia, joista moni on puhunut hallituksessa ollessaan kannattavansa tätä uudistusta. Kannattavatko nyt myös oppositiossa, Elo kysyy.

Myös Kaikkonen heittää pallon oppositiopuolueiden suuntaan.

– Aikooko oppositio noudattaa jonkinlaista ryhmäkuria tässä vai onko myös opposition edustajilla mahdollisuus ajatella ihan itse, Kaikkonen kysyy.

Sinisistä esitys korkeammasta prosenttirajasta

Elon mielestä alkoholirajan korotus 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin on hyvin maltillinen. Hän uskoo, että joku sinisistä esittää 5,5 korkeampaa prosenttia.

– Tietysti, kun omantunnonvapaus on, ryhmänjohtajakin voi halutessaan äänestää korkeampaakin prosenttia, Elo virnuilee.

Hallitus päätti budjettiriihessä, että alkoholiveron korotuksesta tulevilla tuotoilla alennetaan työn verotusta ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveron keventämisen sijaan. Elon mukaan päätös oli hallituksen yhteinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)