Verkkouutiset

Maatalouden lomituspalveluja ei pidä Jytyn mielestä yhtiöittää

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn mielestä tulevien maakuntien pitää itse tuottaa maatalouden lomituspalvelut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus linjasi viime vuoden huhtikuussa, että maatalousyrittäjien ja turkistuottajien lomituspalvelujen järjestäminen siirretään maakuntien tehtäväksi. Strategisen hallitusohjelman mukaan viljelijöiden lomitusjärjestelmä uudistetaan yrittäjälähtöisesti.

Jyty pitää hallituksen suunnitelmia lomituspalvelujen yhtiöittämisestä harkitsemattomina, sillä yhtiöittäminen johtaisi käytännössä maatalouslomituksen romuttumiseen.

– Maatalouden lomituspalveluja ei pidä missään nimessä yhtiöittää, vaan maakuntien tulee itse järjestää ja tuottaa lomituspalvelut. Henkilöstön tulee siirtyä suoraan maakuntien palvelukseen, vaatii Jytyn edunvalvontajohtaja Marja Lounasmaa tiedotteessaan.

Hän painottaa, että lomituksessa on kyse nimenomaan maatalousyrittäjän sosiaaliturvasta, johon maan hallituksen harjoittama sokea yhtiöittämisen ideologia soveltuu todella huonosti.

– Lomituspalveluja käyttää jopa noin 19 800 maatalousyrittäjää. Lomituspalvelujen yhtiöittäminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että Suomessa toimivat noin 3 500 lomittajaa pakotetaan yrittäjiksi tai irtisanotaan, Lounasmaa arvioi.

Hän kysyy, kuka perustaa nämä kilpailevat lomitusyritykset, mistä saadaan apu maatalousyrittäjän sairastuessa ja miten turvataan yrittäjien tasapuolinen kohtelu. Lisäksi hänen mukaansa on suurena vaarana, että syrjäseutujen pienet tilat jäävät hoitamatta, kun yksityiset yritykset valitsevat asiakkaikseen vain parhaat tilat, jotka ovat lähellä ja joista kertyy täydet työtunnit.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on pohtinut viime vuoden elokuusta lähtien lomituspalvelujen uudistamistarpeita. Selvitys on tarkoitus antaa maaliskuun loppuun mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)