Verkkouutiset

Juuston ja maidon kulutus raskaana voi vähentää lapsen diabetesriskiä

Tuoreessa väitöstutkimuksessa havaittiin, että äidin raskauden- ja imetysaikainen ravitsemus, erityisesti raskaudenaikainen runsas juuston ja maidon kulutus saattaa pienentää lapsen riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetes on lapsilla Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Etenkin pienet lapset, jo alle 5-vuotiaat, sairastuvat entistä useammin.

Sari Niinistön tutkimustulokset viittaavat siihen, että jos lapsi altistuu äidin kautta maidolle jo kohdussa, se saattaa kehittää lapsen sietokykyä kohtaamaan maidon proteiineja myöhemmin lapsuudessa.

Lisäksi Sari Niinistö havaitsi, että äidin imetyksenaikainen lihan, erityisesti prosessoitujen lihavalmisteiden kulutus oli yhteydessä lapsen korkeampaan sairastumisriskiin. Runsas maidon käyttö varhaislapsuudessa taas saattaa altistaa tyypin 1 diabetekselle, mikä on havaittu myös aikaisemmissa tutkimuksissa.

– On kuitenkin otettava huomioon, että tutkimus tehtiin lapsilla, joilla on lisääntynyt geneettinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen. Näin ollen tuloksia ei voida yleistää koko väestöön, eikä tulosten perusteella voida tehdä ratkaisevia johtopäätöksiä siitä, mitkä ruoat vaikuttavat tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen, toteaa Sari Niinistö väitöstiedotteessaan.

– Tulosten perusteella kuitenkin ruoista etenkin maitotuotteet ja lihavalmisteet ovat kiinnostava tutkimuskohde jatkossa, kun etsitään tyypin 1 diabeteksen riski- ja suojatekijöitä, hän toteaa.

ETM Sari Niinistön väitöskirja Dietary fatty acids and vitamin D during early life and the risk of type 1 diabetes tarkastettiin keskiviikkona 17. joulukuuta Helsingin yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)