Verkkouutiset

”Yhteiskuntasopimus on haastava prosessi”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus pitää tärkeänä paikallisen sopimisen lisäämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jussi Järventaus pitää yhteiskuntasopimusneuvotteluiden pyrkimystä viiden prosentin kustannuskilpailukyvyn loikkaan tärkeänä tavoitteena.

– Toki se on hyvin haastava prosessi, koska työmarkkinapolitiikassa ei ole ollut tapana että niin sanottuihin saavutettuihin etuihin puututtaisiin, Järventaus sanoo Verkkouutisille.

Suomen Yrittäjiä ei otettu mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, mutta järjestöä aiotaan kuulla jatkossakin prosessin aikana. Järventauksen mielestä olisi ollut perusteltua, että yrittäjäkenttä olisi ollut pöydässä mukana, mutta järjestö aikoo joka tapauksessa tehdä yhteistyötä eri osapuolten kanssa hankkeen suhteen jatkossakin.

Merkittäviä vaihtoehtoja työvoimakustannusten alentamiselle viidellä prosentilla ei Järventauksen mukaan ole muita kuin palkkojen alentaminen tai työaikojen pidentäminen. Hän muistuttaa, että jälkimmäinenkin tähtää todellisuudessa palkkakustannusten alentamiseen. Koska euromääräisten palkkojen alentaminen taas ei ole realistista, työaikojen pidennys jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Lisäksi Järventaus mainitsee, että lomarahat, sairaspäiväkarenssi ja ylityökorvaukset voivat olla elementtejä, joihin puuttumalla työvoimakustannuksia voidaan alentaa.

– Kaikki näistä ovat sellaisia, joita vastaan palkansaajapuoli on tähän saakka käyttänyt erittäin kovaa kieltä, Järventaus muistuttaa.

Hän huomauttaa, että yhteiskuntasopimusneuvotteluiden lisäksi on tärkeää, että muutkin hallitusohjelman kilpailukykykyyn liittyvät kohdat etenevät.

– Tärkein on paikallisen sopimisen lisääminen lainsäädäntöä kehittämällä, joka antaa yritystasolla mahdollisuuksia löytää parhaat käytännöt ja oikean kustannustason työpaikkojen säilyttämiseksi yhdessä palkansaajien kanssa työpaikkatasolla.

– Se on hyvin tärkeä hanke ja se etenee yhteiskuntasopimuksesta riippumattomasti hallituksen omana toimena, Järventaus sanoo.

Esimerkiksi Saksassa paikallinen sopiminen on työehtosopimusten avaamislausekkeiden myötä tuonut sellaisia joustoja, jotka ovat parantaneet työllisyystilannetta.

– Jos paikallinen sopiminen toteutuu hallituksen kaavailemalla tavalla, uskomme sen kohtuullisen nopeaan vaikuttavuuteen tilanteessa jossa Suomi nyt on. Työpaikoilla on paljon tekemisen halua ja uskoisin myös, että on kykyä tehdä tilapäisesti poikkeavia ratkaisuja jotta työpaikkoja saadaan synnytettyä, Järventaus sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)