Verkkouutiset

Tästä syystä juoksukaljalaki peruttiinkin – ”torso laki, pitää saada tiukempi”

Ammattinäpistelyyn puuttuva uusi laki olisi kansanedustajan mukaan ollut liian raskas.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Torstaina tiedotettiin, että hallitus peruuttaa kesäkuussa vahvistetun sakon muuntorangaistusta koskevan lakimuutoksen.

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvasen (kok.) mukaan viime hallituskaudella tehdyllä lailla oli ihan hyvä tavoite.

– Mutta se laki oli aika lailla torso. Nyt on kaksi työryhmää, jotka nopealla aikataululla selvittävät, miten saataisiin laki paremmaksi, Kari Tolvanen sanoo Verkkouutisille.

Hänen mukaansa kumotussa laissa ”se byrokratia oli ihan kauhea, raskas”. Sitä vastustivat kaikki viranomaistoimijat – ”näin raskaasti tätä ei pidä käsitellä”. Tulossa oli myös paljon kustannuksia.

– Omasta näkökulmastani, kun olen nähnyt paljon tilanteita joissa näpistelijä repii sakkonsa ja nauraa kauppiaalle ja poliisille, että te ette minulle mitään voi, niin siihen pitää ehdottomasti puuttua. Mutta tässä lakiesityksessä vasta neljäs sakko olisi voitu muuntaa ja viedä oikeuteen, Tolvanen sanoo.

– Olisi siis saanut kolme kertaa toimia ilmaiseksi. Ja vasta neljännestä samankaltaisesta vuoden sisällä olisi joutunut oikeuteen.

– Minusta tämä pitää yrittää muuttaa niin, että aina jos jättää sakkonsa maksamatta, joutuu teostaan kuitenkin vastuuseen. Tältä osin pitää saada lainsäädännöstä tiukempi.

Tolvasen mukaan jo nyt on mahdollista, ettei poliisi annakaan useita sakkorikoksia tehneelle rangaistusvaatimusta, vaan vie asian oikeuteen. Tällöin teoista tulee muuntokelpoisia.

– Laki pitää saada tiukemmaksi. Jo ensimmäisestä maksamattomasta sakosta vastuuseen, ja paljon kevyemmällä prosessilla.

Kokoomusedustajan mukaan asian eteneminen on nyt oikeusministeristä kiinni. Tolvasen mukaan asiasta on ”selkeä yhteisymmärrys”.

– Tähän asiaan pitää saada muutos niin, että rikoksentekijät joutuvat vastuuseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)