Verkkouutiset

Jukka Tarkka: Kakkosluokan harjoittelijapresidentti olisi Suomelle suuri turvallisuusriski

Valtiotieteiden tohtori Jukka Tarkka uskoo vaikeiden aikojen kasvattavan Sauli Niinistön kansansuosiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotieteiden tohtori Jukka Tarkka uskoo, että Suomen turvallisuusympäristön heikentyminen vaikuttaa nykyisen tasavallan presidentin Sauli Niinistön nauttimaan kansansuosioon.

– Mitä sekavammalta ja vaikeammalta kansainvälinen tilanne näyttää, sitä herkempiä ihmiset ovat turvautumaan tällaiseen toimintakykynsä osoittaneeseen henkilöön, Tarkka arvioi Nykypäivän haastattelussa.

Jos presidentinvaalit käytäisiin nyt, Verkkouutisten ja Nykypäivän Kantar TNS Oy:llä maalis-huhtikuun vaihteessa teettämän tutkimuksen mukaan Sauli Niinistöä äänestäisi 59 prosenttia vastanneista. Seuraavaksi eniten kannatusta kyselyssä sai vihreiden ehdokas Pekka Haavisto, jota äänestäisi 17 prosenttia. Kolmanneksi isoin osuus eli kahdeksan prosenttia kyselyyn vastanneista oli niitä, jotka eivät osanneet sanoa kantaansa asiaan. Muut vaihtoehtoiset ehdokkaat saivat prosentin tai muutaman kannatuksia.

Tutkimukseen haastateltiin noin tuhatta suomalaista ja sen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kun katsotaan tulevan presidentin toimikautta, Tarkka näkee edessä sekavia, vakavia ja vaikeita paikkoja.

– Jonkun kakkosluokan harjoittelijan presidenttiys olisi kyllä suuren luokan turvallisuusriski Suomelle.

Vihreidenkin kannattajista 29 prosenttia äänestäisi tutkimuksen mukaan Niinistöä, mikä hitusen Jukka Tarkkaa yllättää. Verkkouutisten ja Nykypäivän tutkimuksessa oli selvitetty myös Haaviston kannattajien poliittista suuntautuneisuutta. Suurinta tuki on oletetusti vihreissä, joista 61 prosenttia äänestäisi Haavistoa. Seuraavaksi eniten tukea löytyi vasemmistoliiton kannattajista, joista 34 prosenttia antaisi äänensä Haavistolle.

– Vihreistä 61 prosenttia ilmoittaa äänestävänsä Haavistoa. Onhan se komeasti yli puolet, mutta olisin kuvitellut, että jokainen kynnelle kykenevä vihreä kannattaisi ilman muuta häntä, Tarkka puntaroi.

Ei tiedä ennen kuin sanoo

Jukka Tarkan mielestä on vaikea keksiä syytä, miksi nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei asettuisi ehdolle seuraavissakin presidentinvaaleissa.

– Mutta sitähän ei tiedä, ennen kuin hän sanoo sen.

Niinistö on sanonut ilmoittavansa jatkoaikeistaan loppukeväästä. Jos hän ei asetu ehdolle, tällöin kokoomuksella olisi Tarkan mukaan edessään ”suuren luokan ongelma”. Tarkan mielestä kokoomuksen sisältä olisi vaikea keksiä henkilöä, joka pystyisi hyppäämään Niinistön saappaisiin. Hän sanoo, ettei tässä tilanteessa pysty keksimään muuta potentiaalista henkilöä kuin puolueen entisen puheenjohtajan Alexander Stubbin.

– Koska Stubbin kansainvälinen osaaminen ja hänen kansainväliset verkostonsa ovat aivan ylivoimaiset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)