Verkkouutiset

Jukka Tarkka kohutusta rauhanleiristä: Tämä heidän kannattaisi selvittää Ahvenanmaasta

Valtiotieteilijän mielestä ruotsalais-venäläisen rauhanleirin kannattaisi ottaa opinto-ohjelmaansa Suomen ja Neuvostoliiton Ahvenanmaa-sopimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kommentoi kotisivuillaan julkaisemassaan kirjoituksessa pienimuotoista kohua herättänyttä Åland 17 -rauhanleiriä.

– Leirin kannattaisi ottaa opinto-ohjelmaansa Moskovassa syksyllä 1940 solmitun Ahvenanmaa-sopimuksen sisältö ja tausta, Jukka Tarkka toteaa.

Hän huomauttaa, että vaikka Neuvostoliiton suomalaisille sanelema sopimus määritteleekin saaren aseistamattomaksi, ei se asemoi sitä puolueettomaksi sodan aikana tai määrittele Suomen vastuuta alueen turvallisuudesta.

– Sopimuksen taustasta tiedetään, että ennen sen allekirjoitusta Neuvostoliitto vahvisti kolme sotasuunnitelmaa, joiden kaikkien toteutuksen ensimmäisenä vaiheena oli Ahvenenmaan miehitys, Tarkka toteaa.

Hänen mielestään leiriläisten kannattaisikin ottaa selvää, onko myös Venäjä sitä mieltä, että Ahvenanmaan demilitarisointi ei tarkoita sen puolueettomuutta sodan oloissa, ja että Suomella ei ole vastuussa alueen loukkaamattomuudesta.

Verkkouutiset kertoi maanantaina Suomessa ensimmäisenä Ahvenanmaalla syyskuussa järjestettävästä Åland 17 -rauhanleiristä. Tapahtuman kotisivujen mukaan kyse on ainutlaatuisesta ”rauhanharjoituksesta”, johon osallistuu 15 henkilöä Venäjältä ja 15 henkilöä Ruotsista.

Leiri järjestetään tarkoituksella samaan aikaan Ruotsin Aurora 17- ja Venäjän Zapad-sotaharjoitusten kanssa. Zapad-harjoitukset ovat Venäjän historian suurimmat. Niihin osallistuu arviolta noin 100 000 sotilasta ja valtava määrä kalustoa.

Esimerkiksi entinen Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen pitää tapahtumaa venäläisenä operaationa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)