Verkkouutiset

SDP:n Johannes Koskinen: Sote-laki vaatii kohennusta

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia täytyy korjata todella ripeästi, jotta eduskunta ehtisi käsitellä lain.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) pitää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiluonnoksen perustuslaillisia ongelmia ”aika vakavina”.

– Luonnoksessakin on todettu, että siellä on useampi kohta, jossa se [lakiesitys] on ongelmallinen ja vaatisi kyllä aikalailla kohennusta ennen kuin hallitus esitystään antaa, Koskinen sanoo Verkkouutisille.

Koskinen nostaa esille erityisesti sen, miten kuntalaisten vaikutusmahdollisuus toteutuu äärimmäisen laajassa kuntayhtymässä, jollainen sote-alue olisi. Kunnan budjetista kuitenkin iso osa menisi muiden kuin kunnan päätettäväksi. Sote-alueita tulisi viisi koko maahan.

– Toiseksi on maksurasituksen hämäryys: millä perusteella kootaan rahat sote-alueeseen ja millä perusteella kunnat ja kuntayhtymät, jotka hoitavat tuottamisen, saavat sieltä korvausta.

Kolmanneksi ongelmakohdaksi Koskinen listaa päätöksentekotason.

– Yleensä on edellytetty, että laissa säädetään kuntien tehtävistä ja nyt kuitenkin hyvin merkittävästi päätöksiä tekisikin sote-alue järjestämispäätöksen kautta, että sitä ei olisi delegoitu ministeriölle tai valtio-orgaanille, vaan suoraan kuntayhtymätasolle. Se ei oikein tähän oppiin sovellu, että kuntien tehtävistä pitää säätää lailla.

Koskisen mielestä kuntien sananvaltaa voitaisiin vahvistaa siten, että olisi tiedossa, miten sote-alueeseen ja tuottamisalueeseen vaikutetaan.

– Minkälainen ja minkä kokoinen kuntayhtymä on, pitäisi olla tiedossa, kun päätöksiä tehdään.

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että tuotantoalueista pitäisi olla olemassa ratkaisut.

– Ei se voi olla pimennossa, jos kunnat ja kuntalaisten edustajat pannaan tekemään päätöksiä ikään kuin sumussa rahoituksen ja tuotantorakenteen osalta.

Ministeriö selvittänyt hankintasäännöksiä

Perustuslakivaliokunnan entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) sanoi Verkkouutisille perjantaina pitävänsä erittäin suurena riskinä, ettei eduskunta ehdi käsitellä sote-lakia tällä vaalikaudella. Koskinen ei ole yhtä pessimistinen sen suhteen, ehtiikö eduskunta käsitellä lain.

– Kyllähän se mahdollista on, mutta se vaatii todella ripeää korjaamista ja miettimistä, mikä on se toimiva malli, ettei viedä liian kauaksi kuntalaisista tärkeimpien palveluiden päätöksentekoa ja tuottamista, Koskinen sanoo.

Eduskunta ei ota uusia lakeja käsiteltäväkseen joulukuun alun jälkeen. Sote-järjestämislain lausuntokierros päättyi viime viikolla.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan antaman lausunnon mukaan sote-lakiluonnos rikkoo EU:n hankintasäännöksiä, koska sote-alueet hankkivat palvelut kunnilta ja kuntayhtymiltä ilman kilpailua.

Koskinen kertoo, että ministeriöstä on oltu yhteydessä Euroopan unionin suuntaan.

– Sitä ei ole mitenkään ennakoivasti selvitetty, mutta ministeriöt kyllä ovat sitä selvittäneet ja sieltä on kerrottu, että siinä ei olisi tätä ongelmaa. Oleellistahan on se, että tuotantoalueet voivat vapaasti joko järjestää tai hoitaa itse tai kilpailuttaa ulkopuolisella hankkijalla.

Koskisen mukaan avainkysymys on se, että asia on hoidettu samalla tavalla koko maassa.

– Siinä mielessä tämä pohjamalli on kyllä sinänsä ookoo, että sote-alueet tilaavat kunnilta ja kuntayhtymiltä, Koskinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)