"Laaja valinnanvapaus sotessa on mielikuvahöttöä"

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen liitetään nyt mielikuvaa laajasta valinnanvapaudesta. Se on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n erityisasiantuntija Marjo Katajiston mukaan mielikuvahöttöä.

  • LKS 20131102  LKS 20130720 20121019 20120208 Eläkeläisnainen odottelee vuoroaan terveysasemalla 17. kesäkuuta 2011. LEHTIKUVA / JUSSI HELTTUNEN

    Nainen odottelee vuoroaan terveysasemalla.

    ()

Lupailu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen liitetty mielikuvaa laajasta valinnanvapaudesta johtaa Marjo Katajiston mukaan harhaan.

– Ensinnäkin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat voimakkaasti säänneltyjä, ja syystä. Toiseksi valitseminen ei useinkaan ole vaivatonta. Maallikon on vaikea arvioida, mikä on paras paketti, kun lasketaan yhteen palvelun hinta, laatu ja vaikuttavuus, hän kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa valinnanvapauspuheen taakse peittyy sote-uudistuksen alkueräinen tavoite.

– Esimerkiksi Suomen Yrittäjien keskeinen viesti on, että valinnanvapaus lisää yritysten elinvoimaa. Kansalaisten yhdenvertaisuuden tavoitteesta on ketterästi siirrytty yrittäjien yhdenvertaisuuteen julkisesti rahoitettujen palvelujen tuottamisessa, kirjoittaa Katajisto.

Hänen mukaansa terveydenhuollon tavoitteena on edistää ja ylläpitää väestön terveyttä, hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä sekä sosiaalista turvallisuutta. Lisäksi terveydenhuollolla tavoitteena on kaventaa väestöryhmien välisiä terveyseroja.

– Ja toinen uskomus, joka on esitetty yrittäjien taholta ja todettu hallituksen sote-linjausten taustamuistiossa, on se, että yritykset toimivat sparraajana ja pelotteena julkiselle tuotannolle. Onko olemassa yksiselitteistä faktaa siitä, että kilpailu sosiaali- ja terveydenhuollossa on hyödyllistä? Sosiaali- ja terveyspalvelujen erityispiirteet olisi tunnustettava. On piirteitä, jotka rajoittavat kilpailun mahdollisuuksia, Katajisto kirjoittaa.

Hänen mukaansa valinnanvapausjärjestelmän käyttöönotto ei ole yksi irrallinen kehittämistoimenpide, jonka avulla ratkaistaisiin kertaheitolla sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmat.

– Sote-uudistuksen lähtökohtana oleva integraatio ja kansalaisten yhdenvertaisuus merkitsevät paljon muutakin kuin terveydenhuollon odotusajan lyhentämisen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.