Verkkouutiset

”Laaja valinnanvapaus sotessa on mielikuvahöttöä”

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen liitetään nyt mielikuvaa laajasta valinnanvapaudesta. Se on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n erityisasiantuntija Marjo Katajiston mukaan mielikuvahöttöä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lupailu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen liitetty mielikuvaa laajasta valinnanvapaudesta johtaa Marjo Katajiston mukaan harhaan.

– Ensinnäkin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat voimakkaasti säänneltyjä, ja syystä. Toiseksi valitseminen ei useinkaan ole vaivatonta. Maallikon on vaikea arvioida, mikä on paras paketti, kun lasketaan yhteen palvelun hinta, laatu ja vaikuttavuus, hän kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa valinnanvapauspuheen taakse peittyy sote-uudistuksen alkueräinen tavoite.

– Esimerkiksi Suomen Yrittäjien keskeinen viesti on, että valinnanvapaus lisää yritysten elinvoimaa. Kansalaisten yhdenvertaisuuden tavoitteesta on ketterästi siirrytty yrittäjien yhdenvertaisuuteen julkisesti rahoitettujen palvelujen tuottamisessa, kirjoittaa Katajisto.

Hänen mukaansa terveydenhuollon tavoitteena on edistää ja ylläpitää väestön terveyttä, hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä sekä sosiaalista turvallisuutta. Lisäksi terveydenhuollolla tavoitteena on kaventaa väestöryhmien välisiä terveyseroja.

– Ja toinen uskomus, joka on esitetty yrittäjien taholta ja todettu hallituksen sote-linjausten taustamuistiossa, on se, että yritykset toimivat sparraajana ja pelotteena julkiselle tuotannolle. Onko olemassa yksiselitteistä faktaa siitä, että kilpailu sosiaali- ja terveydenhuollossa on hyödyllistä? Sosiaali- ja terveyspalvelujen erityispiirteet olisi tunnustettava. On piirteitä, jotka rajoittavat kilpailun mahdollisuuksia, Katajisto kirjoittaa.

Hänen mukaansa valinnanvapausjärjestelmän käyttöönotto ei ole yksi irrallinen kehittämistoimenpide, jonka avulla ratkaistaisiin kertaheitolla sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmat.

– Sote-uudistuksen lähtökohtana oleva integraatio ja kansalaisten yhdenvertaisuus merkitsevät paljon muutakin kuin terveydenhuollon odotusajan lyhentämisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)