Verkkouutiset

Ammattiliitto pitää ”yhtiöittämisvimmaa” valtakunnallisena ongelmana

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n hallitus kävi torstaina läpi Helsingin kaupungin liikelaitos Palmian yhtiöittämishankkeen ja siihen liittyneen tiistaisen laittoman lakkonsa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

JHL:n hallitus totesi yksimielisesti, ettei yhtiöittämiselle ole perusteita ja ettei se ole suunta, johon kannattaa Helsingissä edetä.

Ammattiliiton mukaan yhtiöittämisvimma on valtakunnallinen ongelma ja siitä huonoja kokemuksia.

– Esimerkiksi Lahden kaupungin LK kiinteistöpalvelut Oy päätti alkuvuodesta 2010 siirtyä Kiinteistöpalvelut ry:n työehtosopimukseen. Seurauksena oli työehtojen selvä heikentyminen. Myöhemmin yritys poistu markkinoilta kokonaan, JHL sanoo tiedotteessaan.

Ammattiliiton mukaan yhtiöittäminen johtaa myös väistämättä siihen, että demokraattisesti valitut päättäjät eivät voi vaikuttaa toiminnan järjestämiseen aiempaan tapaan. Päätöksenteko ottaa askeleen kauemmas kuntalaisista – vaikka vastuu palveluiden laadusta ja vaikuttavuudesta on edelleen kunnalla.

JHL:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan (sd.) mukaan kyse on myös periaatteesta.

– Onko ylipäätään julkisen palvelutuotannon yhtiöittäminen ja sitä seuraava todennäköinen ulosmyynti kuntalaisten etujen mukaista? Kyse on meidän yhteisistä verorahoista ja yhteisistä palveluista, joita ei kannata alistaa voiton maksimoinnin välikappaleiksi, sanoo Eloranta.

”Mielenilmauksen” eli laittoman lakon järjestäminen oli JHL:n hallituksen mielestä tarpeellista.

Elorannan mukaan liitto on valmis tarvittaessa toimiin myös muualla maassa, jos yksipuolisia työehtojen heikennyksiä viedään eteenpäin esimerkiksi perusteettoman yhtiöittämisen varjolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)