Verkkouutiset

JHL:n Päivi Niemi-Laine: Hoitoketju vanhuspalveluissa on hajonnut silpuksi

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ehdottaa vanhuspalvelujen hoitoketjun korjaamista karsimalla ammattiryhmien välisiä hierarkkisia työnjakoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ikäihmisten itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua voitaisiin Päivi Niemi-Laineen mielestä parantaa, jos vanhustenpalvelun hoitoketjua korjattaisiin karsimalla ammattiryhmien välisiä hierarkkisia työnjakoja.

Nykyinen malli ei hänen mukaansa toimi hyvin.

– Hoitoketju vanhuspalveluissa on hajonnut silpuksi, Niemi-Laine toteaa JHL:n tiedotteessa.

Suunta vanhuspalveluissa on hänen mukaansa kohti kotihoidon tuntuvaa lisäämistä. Haasteet ovat suuret, kun resursseja ei kuitenkaan lisätä.

Kotihoitoon tulee hänen mukaansa yhä enemmän myös päihde- ja mielenterveysasiakkaita. Lisäksi ensihoidon ja sairaalaverkoston rakenteiden uudistaminen asettaa paineita kotihoidon ja koko palveluketjun sujuvuudelle.

– Kotona hoidetaan yhä huonokuntoisempia vanhuksia. Riskinä on, että kotona yksin asuvat huonokuntoiset ikäihmiset eriytyvät muusta yhteiskunnasta. Heille viedään erillisiä palveluita kotiin, mutta kotihoidon kokonaisuudesta on irrotettu monet osallisuuteen tai omatoimisuuteen kannustavat palvelut, Niemi-Laine kertoo.

Kotihoidon pitäisi hänen mielestään kuitenkin tarkoittaa palvelukattausta, joka ottaa ihmisen huomioon kokonaisuutena.

– Erityisesti kuntoutus osana arjen toimintaa tulisi tehdä mahdolliseksi. Tämä edellyttää lisää resursseja sekä moniammatillista osaamista, hän painottaa.

Ikäihmisten omatoimisuutta pitäisi edistää

Sosiaali- ja terveysministeriö kehittää parhaillaan ikäihmisten kotihoitoa kärkihankkeena.

– Kotihoitokeskeisyyden rinnalle on nostettava uusia malleja, joilla ikäihmisten omatoimisuutta edistetään. Näin mahdollisesti kyetään lykkäämään raskaamman hoidon tarvetta, Niemi-Laine ehdottaa.

Nyt hänen mielestään tarvitaan perhehoidon ja omaishoidon edellytysten monipuolista kehittämistä. Parantamisen paikkoja löytyisi esimerkiksi perhehoitokorvauksista ja työssäkäyvien mahdollisuuksista toimia omaishoitajana.

Kaupunkioloissa voisi hänen mukaansa kehittää myös palvelukampuksia, joissa ikäihminen saisi tarvitsemiaan palveluja osoitteestaan riippumatta. Lisäksi asunto-, ympäristö- ja palvelupolitiikan linjausten pitäisi olla samansuuntaisia ikäihmisten palveluille asetettujen tavoitteiden kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)