Verkkouutiset

”Tapio Rautavaaran laulu oli väärässä”

Vaikka toisin on väitetty, ei kansanedustajan mukaan verotuksessa väliaikaista kaikki ole vaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kirjoittaa viikkokirjeessään työn verotuksen populismista. Hänen mukaansa nyt ovat jälleen alkaneet äänestäjien kosimisviikot.

– Mitä enemmän porukkaa on tietyssä äänestäjäryhmässä, sitä enemmän tulee kosintatarjouksia. Sama poliittinen totuus pätee myös verotuksessa, Harri Jaskari toteaa.

Jaskari viittaa tapetille nousseeseen solidaarisuusveron tiukennukseen, jolle oli sovittu kahden vuoden määräaika.

– Tässäkään Tapio Rautavaaran laulun sanat ”väliaikaista kaikki on vaan” eivät pidä paikkaansa.

Kansanedustajan mukaan mediassa on tullut laajasti esille, että ”jotkut meistä kokoomuspoliitikoista haluavat ’lelliä hyvätuloisia'”. Hänen mukaansa kuitenkin politiikalta menee uskottavuus, mikäli kaikesta väliaikaiseksi sovitusta tuleekin pysyvää.

– Ehkä kaikkien lellimisestä ilkkuvien olisi syytä katsoa vuoden 2017 tulo- ja marginaaliveroasteikkoja. Progressio on todella huikea. 10 000 euroa palkkaa vuodessa saavilla veroprosentti on 7,8 ja marginaalivero myös 7,8.

– 20 000 euroa tienaavilla luvut ovat 16,9 ja 39,6. 50 000 euroa tienaavat maksavat tuloveroa jo 33,5 prosenttia ja marginaalivero menee yli 50 prosentin. 80 000 kohdalla veroprosentti ylittää jo 40.

Poliittisesti erittäin korrektiksi sanonnaksi on Harri Jaskarin mukaan sen sijaan noussut, että pienituloisten verotusta tulee keventää.

– Sitä on kevennetty niin paljon, että kohta ei tiedä mistä kevennetään ja verotaso on jo huomattavasti alle OECD:n keskitason. Pienituloisten ahdingossa kestävä ratkaisumalli olisi negatiivinen tulovero ja perustili – eli työtulon ja sosiaaliturvan yhdistäminen.

– Pitäisikö todella lelliä jatkossa vähän keskituloisia ja suurempituloisia? Muuten heillä menee työnteon into kokonaan, Jaskari kysyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)