Verkkouutiset

Kansanedustaja joutui itse hakemaan lupaa ja järkyttyi – ”tämä on täyttä bullia”

Terassia loma-asunnolleen rakentavan kansanedustajan mukaan digitalisaatio ilman toimintatapojen muutosta ei merkitse mitään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kertoo viikkokirjeessään hallitusneuvotteluista, joissa halutaan ottaa tuottavuusloikka myös julkisen sektorin digitalisaation avulla.

”Palvelu nopeutuu, emme ole enää sitoutuneita virka-aikoihin, virkamiehet pystyvät keskittymään oleellisempiin työtehtäviin, perustietoja ei tarvitse täyttää joka lomakkeelle erikseen, kaikki pysyy sähköisesti tallennettuna jne.”, hän luettelee esimerkkejä.

Harri Jaskari kirjoittaa halunneensa testata digitalisaation mahdollisuuksia käytännössä suunnitellessaan terassin rakentamista loma-asunnolleen.

Siihen tarvitaan lupa, jota hän haki ”aivan mainiosta palvelusta” lupapiste.fi.

”Täytin innokkaasti vaadittavia kohtia ja lisäksi laitoin liitetiedostona arkkitehdin tekemiä kuvia terassista. Liitin mukaan myös muutaman kysymyksen virkamiehille, koska palveluun oli liitetty myös keskustelu-osio”, Jaskari kertoo.

Kansanedustaja sanoo jääneensä odottelemaan vastauksia lisäkysymyksiinsä.

Hän odotti ensin pari päivää ja kyseli uudestaan.

”Odotin pari lisäpäivää ja kyselin vähän tiukemmin”.

Ei vastausta.

”Koko viikon olen odotellut ja ’tuutin’ toisessa päässä on täysi hiljaisuus. En tiedä, onko lupamme käsittelyssä? Tarvitaanko lisätietoja? Menenkö sittenkin virastoon papereiden kanssa?”, hän kuvailee.

”Tässä on nyt kyllä pakko sanoa, että digitalisaatio ilman aitoja toimintatapojen muutoksia on täyttä ’bull—–iä’. Mikäli työtehtävät tehdään vanhalla mallilla ja unohdetaan, että uusikin palvelu on olemassa, uudesta palvelusta ei ole mitään hyötyä! Itse asiassa asiakas tekee kaksinkertaisen työn: ensin digitaalisesti ja sitten vielä perinteisten papereiden kanssa”, Harri Jaskari tuskailee.

Hänen mukaansa kysymys on ennen kaikkea johtajuudesta.

”Nyt on julkisen sektorin annettava ’digitaalinen palvelulupaus’. Jokaisen kysymykseen vastataan määräajoissa ja samoja kysymyksiä ei enää kysytä uudestaan. Lupien käsittelyille on annettava tiukat määräajat. Luvista voidaan myös entistä enemmän siirtyä ilmoitusmenettelyihin. Sanoista tekoihin näyttää olevan yllättävän pitkä matka – mikäli käsky ei käy”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)