Verkkouutiset

Rekisteri toisi tuhansia työpaikkoja, mutta perustaminen kestää valtiolta viisi vuotta

Tulorekisteri mahdollistaisi kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Valtionhallinto sanoo sellaisen olevan mahdollista aikaisintaan vuonna 2020.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kirjoittaa blogissaan saaneensa aikaan mylläkän viime viikolla ”ja siksi jatkankin samasta työttömyys/työllisyysteemasta”. Viikko sitten Jaskari kertoi, miten Suomeen tuodaan kokkeja Filippiineiltä, vaikka omiamme on työttöminä 350.

– Sekä työttömyys että vapaiden työpaikkojen määrä on kasvanut Suomessa samanaikaisesti! Mahdoton yhtälö? Suomessa ei! Työelämän jäykkyyksien takia työ ja tekijät eivät kohtaa ja kokit haetaan Filippiineiltä. Ehdotin työelämän joustoja, koeaikojen pidentämistä, kannustavaa perustuloa ja työvoimapalvelujen kilpailuttamista, Harri Jaskari toteaa.

Jaskarin mukaan moni oli vastannut hänelle, että ’tule sinä pahvi pätkätöihin’. ”Henkilöstöpalveluyrityksiä syytettiin varkaiksi, jota ei terveessä yhteiskunnassa tarvita. Koeaikaa pidettiin liiankin pitkänä. Paikallinen sopiminen on kuulemma turmiollista”.

– Sitten onneksi alkoi löytyä kommentoijissa myös analyyttisiä aivoja. Yksi herrasmies soitti minulle ja sanoi, että pätkätöihin ei todellakaan kannata mennä. Mikäli hän on muutaman päivän pätkätöissä, hänen pitää saada nopeasti työantajalta palkkatodistus.

– Siinä kuluu kuitenkin usein jopa viikko taikka kaksi. Ennen palkkatodistusta ei kuitenkaan ole mahdollisuutta saada soviteltua työttömyysturvaa. Pahimmassa tapauksessa on yli 2 kuukautta ilman mitään rahaa. Elä siinä sitten! Ei kannata pätkätyö!

Harri Jaskari kysyy, eikö tällaisen hallinnollisen ongelman voisi nopeasti poistaa. Suomenhan piti olla tietoyhteiskunta.

– Mutta eipä hätää! Hallitus lupasi tehdä Suomen tulorekisterin, johon kerättäisiin tiedot kansalaisten reaaliaikaisista tuloista. Hyvästi liput, laput, todistukset ja viivytykset. Kuukauden lopussa katsotaan reaaliaikaisesti merkityt palkkatyöansiot ja mikäli ne jäävät liian pieneksi, erotus korvataan työttömyysturvasta. Hieno uudistus! Kannustaa ottamaan muutamankin päivän duunin, hän kuvailee.

Kansanedustaja kertookin kyselleensä ministeriöstä, tuleeko tulorekisteri jo syyskuun lopulla.

– Vastaus oli, että ei ennen vuotta 2020. Täytyy kuulemma odottaa ensin verottajan omaa tietojärjestelmäuudistusta.

– Miten voi kestää viisi vuotta yksi tulorekisteri? Harmistuin ja kysyin asiaa alan yrityksiltä. Homman saa kuntoon kahdessa vuodessa, mikäli heti aletaan hommiin. Ja pilottihanke saadaan jo aikaisemmin pyörimään, Jaskari toteaa.

– Ehdotankin, että meillä on kattava (tai pilottivaiheen) tulorekisteri vuoden 2017 alussa ja samalla on hoidettu kuntoon vähäisten työtulojen ja sosiaaliturvan yhteensovitus. Tämän seurauksena meillä on taatusti kymmeniä tuhansia ihmisiä nykyistä enemmän kiinni leivän syrjässä – näyttämässä osaamistaan työmarkkinoilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)