Verkkouutiset

”Kohdistui systemaattisesti heikoimpiin” – naiset paljastavat HS:lle, mitä suurlähettiläs Viinanen teki

Kertomusten perusteella Suomen Tukholman suurlähettilään epäasiallinen toiminta on kestänyt vuosia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuusi Jarmo Viinasen epäasiallisen käytöksen kohteiksi joutunutta naista ja yksi sitä vierestä seurannut nainen kertovat Helsingin Sanomille, millaisesta toiminnasta jupakassa on kyse.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti torstaina Suomen Tukholman suurlähettiläänä toimineen Viinasen tehtävän päättymisen. Pääsyynä oli lähetystössä esiintynyt ”epäasiallinen käytös”.

Laajaa mediahuomiota saanut tapaus sai alkunsa heinäkuussa, kun Iltalehti kertoi, että Viinasta epäillään alaisiin kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä. Viinanen on kiistänyt väitteet.

Ulkoministeriö toimitti lähetystössä sittemmin erityistarkastuksen.

”Kokonaisuutena arvioiden erityistarkastuksen haastatteluissa tuli esille edustuston työsuojelun tilasta, ilmapiiristä ja työtyytyväisyydestä henkilöstön vakavina pitämiä ongelmia, jotka edellyttävät perusteellisia korjaustoimia”, tarkastusmuistion julkistetussa osassa todetaan.

Itse käytöksen luonteesta ei ole ollut tarkkaa tietoa ennen Helsingin Sanomien paljastuksia

Lehden saamien tietojen mukaan Viinasen toiminta on tapahtunut useiden vuosien aikana eri toimipisteissä. Toiminnalla ei myöskään ole ollut vaikutusta Viinasen uran etenemiseen.

Tukholmassa on Helsingin Sanomien mukaan ollut yhden naisen kohdalla kyse fyysisestä lähentelystä ja ainakin kahden muun kohdalla sopimattomista ehdotuksista, puheista ja eleistä.

Eräs naisista kertoo Viinasen koskeneen häntä toistuvasti tavalla, jota hän piti epäasiallisena. Hän ei halua avata asiaa enempää sen arkaluontoisuuden vuoksi.

Toisen naisen mukaan Viinanen lähenteli häntä toimiessaan vuosina 2009–2014 Suomen YK-lähettiläänä New Yorkissa.

– Minua tartuttiin vyötäröltä ja vedettiin kylkeen kiinni. Tai laitettiin kättä reidelle ja polvelle, tämän tyylistä juttua, nainen sanoo.

Hän kertoo Viinasen lähennelleen myös muita naisia samaan tapaan.

– Mielestäni Viinasen toiminta kohdistui systemaattisesti juuri sellaisiin ihmisiin, jotka ovat heikoimmassa asemassa, kuten harjoittelijoihin tai nuoriin, joilla on ura vielä edessä. Ihmisiin, joista tiedetään, ettei heillä ole pokkaa nostaa asiaa esille tai viedä sitä eteenpäin, Viinasen alaisena ollut nainen sanoo.

Kertomuksia epäasiallisesta käytöksestä löytyy myös Jarmo Viinasen aiemmalta uralta ulkoministeriön palveluksessa.

Kaksi naista kertoo joutuneensa Viinasen fyysisen lähentelyn kohteeksi. Viinasen kanssa vuosia sitten työskennellyt nainen kertoo Viinasen sulkeneen oven kahdenkeskisen työpalaverin aikana, tarttuneen häntä vyötäröltä ja yrittäneen halata ja suudella häntä. Naisen mukaan käytös oli toistuvaa.

– Millään ei ollut vaikutusta, hän jatkoi täysin sitä samaa ikään kuin odottaen, että minä vielä joskus suostun, nainen kertoo.

– Sehän tässä on hullua, että kaikki nämä vuodet tämä on saanut jatkua ja kukaan ei ole siihen puuttunut. Se tässä on aivan pöyristyttävää, hän jatkaa.

Haastatellut naiset kertovat, että Viinasen vaikutusvalta ja merkittävät ystävät olivat eräs syy siihen, etteivät he ole halunneet puhua asiasta aiemmin.

Eräs New Yorkissa Viinasen kanssa työskennellyt nainen kertoo, että päätti itse olla viemättä asiaa eteenpäin, vaikka saikin lähimpien esimiestensä tuen. Hänen mukaansa ulkoministeriön silloinen kulttuuri suojeli Viinasen kaltaisia vaikutusvaltaisia henkilöitä.

Toinen Viinasen ahdistelun uhri kertoo, ettei asiasta puhuminen tullut hänelle mieleenkään.

– Ei ollut puhettakaan, että olisin uskaltanut lähteä sanomaan mitään. Jotenkin vähän ajattelin, että tämä on nyt tämmöistä ja nuorten naisten on kestettävä.

Jarmo Viinanen myöntää uraltaan vain kaksi tapausta, joissa hänen käytöksensä on koettu sopimattomaksi. Viinanen myöntää halanneensa yllättäen harjoittelijaa New Yorkin aikanaan järjestetyissä pikkujouluissa. Hän kuitenkin kiistää väitteen siitä, että olisi pussannut häntä.

Henkilökunta toimitti Viinaselle tapahtuman jälkeen kirjeen, jossa asiaa paheksuttiin.

Toinen tapahtuma osui niin ikään New Yorkin ajoille. Se on Viinasen mukaan väärinkäsitys.

– Tartuin keskustelun aikana kollegaani olkapäästä ja hän kertoi kokevansa tämän epämiellyttävänä. Pyysin välittömästi anteeksi ja toistin anteeksipyyntöni kirjallisesti.

Viinanen sanoo paheksuvansa nimettömiin lähteisiin perustuvia ”ilkeämielisiä juttuja”, joissa tapahtumia ei yksilöidä.

– Koen, että meneillään on tarkoituksenhakuinen vaino nimeni lokaamiseksi entisestään.

Jarmo Viinanen on toiminut merkittävällä urallaan muun muassa presidentti Tarja Halosen kansliapäällikkönä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)