Verkkouutiset

”Olemme avanneet vaaran lähteen”

Saako toisen autoa kolhinut todella poistua paikalta? Eikö poliisin alkometriin muka ole pakko puhaltaa?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Syksyn puhutuimpiin sanoihin on noussut itsekriminointisuoja. Se tarkoittaa oikeutta olla edistämättä itseensä kohdistuvaa rikostutkintaa.

Verkkouutiset on kertonut asian avaamista ongelmista uutisissamme muun muassa tässä, tässä ja tässä.

Ylen A-studiossa torstaina rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio määritteli itsekriminointisuojassa olevan kyse siitä, että ”syyttömyysolettama viedään läpi rikosprosessissa, eli käytännössä syyttäjä joutuu tuottamaan sen näytön jonka pohjalta syyllisyys arvioidaan”.

Nuotion mukaan ei voida asettaa rangaistusuhkaa sille, että henkilön pitää ilmoittautua poliisille asiassa, jossa poliisi voi määrätä hänelle sakot. Esimerkiksi tieliikennelakiin on hänen mukaansa jäänyt kohta, joka ei sovi yhteen tämän syvälle käyvän oikeusperiaatteen kanssa.

Eduskuntakyselyn asiasta tehnyt kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) totesi, että hänen toimiessaan poliisina vielä kolme ja puoli vuotta sitten ei asiakkaille tarvinnut ”mainostaa” itsekriminointisuojaa.

– Nyt olen kuullut, että poliisille aika usein sanotaan että enpä kerro mitään vaan vetoan itsekriminointisuojaan, Kari Tolvanen kertoi.

Tolvasen mielestä kolaroijan poistumisen päätöksellään mahdollistanut Korkein oikeus olisi voinut tulkita asiaa toisinkin.

– Tässä jälleen kerran unohdettiin rikoksen uhrit ja jälleen kerran nostettiin rikoksen tekijä omaan ”korkeaan asemaansa” että häntä suojellaan, Tolvanen ironisoi.

– Ikävä kyllä nyt Korkein oikeus avasi sellaisen vaaran lähteen, että kansa lähtee soveltamaan tätä itsekriminointisuojaa vähän joka asiaan.

Leikki alkaa

Professori Kimmo Nuotion mukaan tieliikennelaissa voisi hyvin olla velvoite ottaa kolaritapauksessa asianomistajaan yhteyttä ja velvollisuus puhaltaa, ”ja totta kai jokainen toimii näin”.

Kansanedustaja Kari Tolvasen mukaan poliisin alkometriin puhaltamatta jättäminen ei nykylaissa ole tarpeeksi selvästi tulkittavissa niskoitteluksi.

– Se pitäisi selvästi kirjata, että kieltäytyminen niskoittelun tunnusmerkit täyttää. Miksi näin? Koska se vähentäisi ratsioissa puhallan-en puhalla -leikkiä, joka varmaan nyt tulee lisääntymään, Tolvanen totesi.

Tämän seurauksena poliisipartiot joutuvat irtautumaan liikennevalvonnasta ja tekemään turhaa työtä. Tolvasen mukaan tämä leikki pitäisi lopettaa heti alkuunsa.

– Kun tämä ei ole leikin asia. Rattijuopon uhrina kuolee vuosittain lähes 60 ihmistä ja loukkaantuu lähes 700 ihmistä. Leikitään näillä juridisilla kikkailuilla ihan joissain muissa asioissa.

Hengen ja terveyden ollessa kyseessä ei itsekriminointisuojaan voi vedota. Kari Tolvanen huomautti paradoksista: jos kolarin aiheuttaja huomaa toisen kuolleen, eikö silloin enää tarvitsisikaan jäädä paikalle?

– Tämä (oikeuden päätös) on avannut tällaisen vaaran lähteen joka alalla. Veikkaan, että tässä tulee monilla osa-alueilla vielä ongelmia tämän itsekriminointisuojan kanssa. Terve maalaisjärki unohtuu ihan täysin, Tolvanen sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)